НОВИНИ

Каримански: През 2022-ра бяха предвидени много мерки за компенсиране на бизнеса

bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 30.12.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

2022-ра беше изпълнена с различни геополитически кризи, както и вътрешнополитически и икономически такива. Въпреки това данните към края на 2022-ра не са чак толкова песимистични по отношение на икономиката, тъй като бяха предвидени много мерки за компенсиране на бизнеса. Това каза Любомир Каримански, съветник на служебния финансов министър.

Като цяло трябва да отбележим, че през 2022-ра, ако дефицитът на начислена основа е около 2.9% от БВП, то трябва да бъде съобразено с няколко важни характеристики. Първата е, че през 2022-ра ние ползвахме еднократни разходи от държавните енергийни дружества, които не са гласувани в Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Затова, по думите на Каримански, е необходимо да има редовно правителство, за да гласува, ако евентуално реши, еднократни приходи за 2023 г.

"Тези еднократни приходи не може да ги очакваме следващата година, т.е. това ще бъде намаление на възможността да се субсидират фирми, които имат нужда от енергийно подпомагане, за сметка на тези, които имат излишъци", каза той в "Още от деня".

През 2022-ра спекулациите и жонглирането от страна на политиците с дефицита трябва да бъде много премерено, предупреди той. И трябва да внимават, когато използват какъв и колко нисък е дефицитът. Той е нисък благодарение на еднократните разходи и на това, че всички средства от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост не са похарчени за 2022-ра, подчерта Каримански.

Ако ние направим реформите през 2023 г. и има инвестиционна програма, която е необходима за икономиката, за да може да очакваме по-висока минимална работна заплата, е необходимо да инвестираме европейските средства през 2023 г., каза още той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тридневен траур в Бразилия заради смъртта на Пеле
Тридневен траур в Бразилия заради смъртта на Пеле
БУБА Баскетбол загуби последната си среща на Коледния турнир в Солун
БУБА Баскетбол загуби последната си среща на Коледния турнир в Солун