НОВИНИ

Опашки пред бензиностанции в страната заради изтичащата отстъпка от 25 стотинки

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:21, 30.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Новата година ще започне и без държавната отстъпка за горивото. Утре е последният ден, в който за всеки литър заредено гориво на бензиностанциите получаваме намаление с 25 стотинки.

Утре, 31 декември, е последният ден, в който шофьорите могат да заредят гориво в автомобила си с 25 ст. отстъпка на всеки литър. Още от днес на някои бензиностанции се образуваха опашки.

Много от шофьорите се надяват сега цените на горивата да намалеят така или иначе с поне 25 стотинки на литър.

Много шофьори признаха, че идват днес именно заради отпадането на мярката. Други разбраха от нас, че от Нова година няма да могат да зареждат горива с отстъпка от 25 стотинки на литър.

Шофьорите се надяват след отпадането на отстъпката цените на горивата да тръгнат надолу, защото сега и дизелът и бензинът държат цени над 3 лв. за литър. Дизелът се търгува на цени от 2,67 до 3,42 лв./л , а бензин А-98 може да се намери от 2,89 до 3,19 лв./л.

В същото време цените на суровия петрол вървят надолу, ако през септември един барел се е продавал за 92 долара, а сега е 81.

В Пловдив също пълнеха като за последно резервоарите до горе. Според шофьори отпадането на облекчението от 25 стотинки допълнително ще натовари бюджета им след Нова година, на фона на достатъчно високите цени на горивата у нас.

На някои по-малки бензиностанции в Пловдив пък отчитат засилен интерес още от 10-ина дни. Във Варна шофьорите се надяват цените на горивата да паднат, особено след като "Лукойл" вече гарантират, че ще си плащат данъците у нас.

Според експерти освен военният конфликт в Украйна, влияние за формирането на цените на горивата сега има и разхлабването на ковид мерките в Китай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ повиши основния лихвен процент
БНБ повиши основния лихвен процент
Левски ще изиграе пет контролни срещи
Левски ще изиграе пет контролни срещи