НОВИНИ

Путин покани Си Дзинпин в Москва през пролетта

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:29, 30.12.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Очаква се през пролетта на следващата година китайският президент Си Дзинпин да посети Русия - това стана ясно от видеоконферентния разговор между него и Владимир Путин.

От Кремъл уточниха, че конкретна дата за визитата не е определена, но по думите на Путин, тя ще покаже "близостта на руско-китайските отношения".

Според анализатори евентуално посещение ще се тълкува и като форма на солидарност на Пекин с Москва на фона на войната в Украйна. Стратегическото партньорство и двустранните отношения в редица сфери, сред които енергийната и военната, бяха сред акцентите в диалога между двамата президенти.

След инвазията на Русия в Украйна Западът наложи тежки санкции на Москва, Пекин обаче се въздържа от пряка критика на военните действия, като посочва "необходимостта от мир".

"В условията на растящо геополитическо напрежение, значението на руско-китайското стратегическо партньорство като стабилизиращ фактор се увеличава. Нашите отношения достойно устояват на всички изпитания, показват зрялост и устойчивост, продължават динамично да се разширяват. Очаквам Ви, уважаеми г-н президент, скъпи приятелю, очакваме ви през пролетта на следващата година в Москва с държавно посещение. Това ще покаже на целия свят силата на руско-китайските отношения по ключови въпроси", каза Путин.

Снимки: БГНЕС

"По време на нашето управление, китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегически взаимоотношения показват зрялост и устойчивост. Вътрешният потенциал и специалното значение на двустранните отношения се усещат все повече. Успешно и последователно се изпълняват се редица съвместни проекти в приоритетни сектори", каза Си Дзинпин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колекционер е събрал над 3000 часовника
Колекционер е събрал над 3000 часовника
Сашо Везенков-старши и Росен Барчовски похвалиха Александър Везенков
Сашо Везенков-старши и Росен Барчовски похвалиха Александър Везенков