НОВИНИ

Столтенберг призова страните от НАТО да доставят още оръжия на Украйна, Русия и днес атакува с дронове

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:52, 30.12.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Европа
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните членки на Алианса да доставят още оръжия на Украйна. Може да звучи парадоксално, но военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мира, каза Столтенберг в интервю.

Москва обяви, че руските удари в Украйна са прекъснали производството и ремонта на военна техника. Русия и днес атакува с дронове.

Украинските сили заявиха, че Русия е изстреляла 16 дрона камикадзе и всички те са били унищожени. Седем от дроновете са били насочени срещу Киев, има щети по сгради.

Тежки сражения се водят в района на Кремина, в източна Украйна, стратегически важен за Киев.

"Ако освободим Кремина, ще спрем доставките за руската армия в Рубижне, Северодонецк и Лисичанск, и ще пробием отбраната им в Луганска област", казва Влад, командир на танк.

Въпреки нестихващите боеве, в Бахмут се готвят да посрещнат Новата година. Повечето от 70 000 население е евакуирано, за останалите в града се грижат доброволци. Ситуацията с електроснабдяването в Украйна остава сложна.

"Има прекъсвания на тока в повечето региони. Особено трудно е в Киевска област, Лвовска област, района на Одеса и Херсон, както и в Закарпатие", каза Зеленски.

Той подписа закона за националните малцинства в Украйна. Приемането му беше сред основните изисквания към страната, за да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

В същото време така наречените Донецка и Луганска народни републики приеха нови конституции, а Кремъл заяви, че интеграцията им към Руската федерация върви с пълна скорост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 7 загинали при взрив в турски ресторант
Най-малко 7 загинали при взрив в турски ресторант
Колекционер е събрал над 3000 часовника
Колекционер е събрал над 3000 часовника