НОВИНИ

Колекционер е събрал над 3000 часовника

Айше Сали
от Айше Сали
17:38, 30.12.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Стая, в която чуваш как изтича всяка секунда, но се чувстваш така сякаш времето е спряло. В нея тиктакат над 1500 часовника. А може би туптят сърцата им. Вървим напред с всеки техен удар, но се връщаме назад в епохите с всеки наш поглед.

"Часовниците ме научиха да ценя времето и историята, което то създава. Събудиха любопитството ми - когато ги гледам и се вслушвам в тях, започвам да се питам на кого ли са принадлежали, през чии ръце са минали? Мисля си за хората, които са живели векове преди нас и са ни ги завещали", разказва Балер Угурлу, собственик на колекцията.

Балер Угурлу пристига в България преди 32 години. Оттогава до днес е верен помощник на всеки турски посланик у нас. В страната ни се разпалва и колекционерската му страст, с която подарява по 4 - 5 часа от своето време... на времето.

"Ето с такъв часовник преди 11 години започнах да събирам тази колекция. Днес имам почти 3000 часовника. Идеята беше на мой приятел. По онова време разбирах малко от механизми. Докато стана добър часовникар, отворих, разгледах, но и развалих доста часовници. Когато вляза в някой антиквариат и купя часовник, който работи, идвам и го поставям в стаята, но не се вживявам чак толкова. Но когато купя развален часовник или часовник с липсваща част и го поправя, за да го накарам да заработи, изпитвам много по-голямо удоволствие. Чувствам се сякаш аз съм го създал. Давам му нов живот. Разбира се, че вече гледам и по различен начин на времето, което изтича. Все се питам накъде ни води", казва Балер Угурлу.

А с времето, което отмерват, часовниците са създали и своята история.

"Този часовник, който държа в ръцете си, е един от най-ценните. Още от времето на Османската империя. Изработен е за дворците от известния английски часовникар Едуард Прайър. Той е ръчна изработка и е със сребърен обков. Имам и часовници, които се поставят върху камината. Притежавали са ги държавни мъже. От Франция са. Изработени са в края на 19-и век. Този, например, го намерих в интернет. Продаваше го човек от Троян", разказва още Балер.

При едно от посещенията си в Резиденцията на Посолството на Република Турция, Симеон II също е впечатлен от колекцията. Затова малко по-късно и той решава да даде своя принос към към нея.

"А този часовник е подарък от цар Симеон II. Както виждате, вътре в часовника има негова снимка и снимка на сестра му - княгиня Мария Луиза. Часовникът е немска изработка. Подари ми го в Царска Бистрица", показва колекционерът.

Балер Угурлу продължава да събира и поправя своите пазители на времето. Защото някой ден то ще му покаже какво да направи с часовниците.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столтенберг призова страните от НАТО да доставят още оръжия на Украйна, Русия и днес атакува с дронове
Столтенберг призова страните от НАТО да доставят още оръжия на Украйна, Русия и днес атакува с дронове
Путин покани Си Дзинпин в Москва през пролетта
Путин покани Си Дзинпин в Москва през пролетта