Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът за палежа в Битоля: Институциите в РСМ да не допускат омразата да владее общественото пространство

от БНТ
18:21, 04.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
културният център иван михайлов битоля осъмна опожарен
Слушай новината

Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни. Това се казва в позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава по повод палежа на културния център в Битоля, който осъмна с опожарени врати.

Неслучайно България поставя като най-важни условия за съгласието ни РСМ да започне преговори за членство в ЕС, вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата. За съжаление и до днес управляващи и опозиция в РСМ не могат да постигнат парламентарно мнозинство за изпълнението на тези основополагащи критерии на демокрацията.

Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика. Същевременно, следва да отбележим, че досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите в РСМ.

Днес, когато усилено търсим да преодолеем трудностите и нерешените въпроси и да трасираме общия ни път към Обединена Европа, институциите в Република Северна Македония трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство, нито да осакатява и ограничава двустранните ни отношения, се казва още в позицията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Временно управляващият посолството на Република Северна Македония в София бе извикан на разговор в МВнР
Временно управляващият посолството на Република Северна Македония в София бе извикан на разговор в МВнР
Станимир Стоилов разкри основните цели пред Левски за новия сезон
Станимир Стоилов разкри основните цели пред Левски за новия сезон