НОВИНИ

Президентите на България и Естония обсъдиха нуждата от социални и икономически мерки след коронавируса

президентите българия естония обсъдиха нуждата социални икономически мерки коронавируса
bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 25.03.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Дебатите за Многогодишната финансова рамка (МФР) на Европейския съюз и нуждата от ефективни мерки за социалното и икономическо развитие на Европа след коронавируса, обсъдиха в телефонен разговор президентите на България и Естония Румен Радев и Керсти Калюлайд.

По думите на българския президент, не трябва да се допуска ескалация на социалното напрежение, породено от коронавируса, и затова са необходими своевременни действия в подкрепа на засегнатите граждани, малките и средни компании.

Потенциалното отлагане на приемането на МФР ще засегне най-тежко страните от Източна Европа, посочи Румен Радев и открои значението на Кохезионната и Общата селскостопанска политика на ЕС като фактори за икономически растеж и социално сближаване в Европа.

Важно е солидарността в ЕС да не се пропуква в условия на криза и е задължително условие за преодоляването на социалните и икономически последици от коронавируса, подчерта българският държавен глава.

Ролята на Европейския съюз за съхраняване на потенциала на международния икономически обмен и транспорт за доставки на медицинско оборудване, храни и ключови за гражданите и националните икономики стоки, също беше сред темите на разговора.

Двамата президенти размениха мнения за предприетите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в България и Естония, както и в подкрепа на засегнатите граждани и икономиката.

Обсъдена беше и перспективата за развитие на инвестиционния потенциал на инициативата „Три морета“ за осъществяването на конкретни проекти в областта на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ананиев отмени заповедта за влизане и преминаване у нас на тирове за Турция
Министър Ананиев отмени заповедта за влизане и преминаване у нас на тирове за Турция
Брифинг на Националния оперативен щаб, 17 часа: 242 са случаите на заразени с COVID-19 у нас
Брифинг на Националния оперативен щаб, 17 часа: 242 са случаите на заразени с COVID-19 у нас