НОВИНИ

Приел - предал в МВР: Заявките на бившия и на настоящия служебен министър

С икона на Св. Георги Калин Стоянов посрещна новият вътрешен министър Атанас Илков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:43, 27.08.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Новият вътрешен министър Атанас Илков пое поста си със заявката за справяне с изборната търговия. Илков отрече да е канен за министър в предишни кабинети. Предшественикът му Калин Стоянов благодари на колегите си и нападна президента заради отказа му да подпише указа за служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова.

С икона на Св. Георги Калин Стоянов посрещна новият вътрешен министър Атанас Илков.

"Давам си сметка в каква сложна ситуация поемам МВР. Като казвам сложна имам предвид обществено-политическия залог последните седмици. И фокуса на цялото общество в МВР", каза Илков.

Той подчерта, че познава добре колегите си и изрази убеденост, че всички заедно ще успеят да преодолеят натрупаното напрежение. Заяви, че противодействието на търговията с гласове е най-важната задача.

"Колегите са го доказали във всички предходни избори, че е работено по всеки сигнал детайлно. Не е пренебрегнат нито един сигнал и нито едно обстоятелство, което е свързано с изборния процес", посочи новият служебен министър.

Илков, който до днес оглавяваше националната полиция, отчете, че за изборите през юни са получени с близо 1/4 по-малко сигнали за изборна търговия и са образувани с 28% по-малко досъдебни производства. Има спад и в предупредителните протоколи. Според него, това се дължи на системната работа на полицията през последните години.

"Т.е. МВР си е свършило работата по всички превантивни действия и мерки, които сме предприели по отношение на лица, за които имаме информация от предходни избори. За които знаем, че те участват и организират този процес. Ние не сме стояли безучастни и сега няма да стоим, бъдете убедени", обясни Атанас Илков.

Той отговори и на твърденията, че името му е било обсъждано за министър, по предложение на Мария Габриел, при съставянето на кабинета "Денков", както и че е свързан с Делян Пеевски и Бойко Борисов.

"Аз съм свързан единствено и само с МВР последните 27 години и такъв ще си остана. Единствена покана за разговор имам от премиера - настоящия, г-н Главчев, след като получи мандата от президента. Проведохме разговора и на следващия ден аз дадох моето съгласие. Освен този разговор, който е воден с мен, категорично заявявам, и с това ще приключа тази тема, че никой друг не е водил разговори с мен за министър в предходните правителства", заяви служебният министър.

Атанас Илков работи в МВР от 1987 г. През 2014 е шеф на "Криминална полиция", но е уволнен заради случая в Лясковец, при който загина командоса Емил Шарков. Съдът обаче отмени уволнението му като неоснователно. След това Илков е оглавява ОДМВР Пловдив, а после и Кърджали. Повишен е до зам.-директор на Националната полиция през август 2021 от Бойко Рашков, а след това става и директор.

Бившият вече министър Калин Стоянов благодари на колегите си и заяви, че е работил според правилата, без да допуска външно влияние и зависимост.

"Вчерашният ден реално беше продължение на цирка, който се разигра миналата седмица в президентската институция с главен герой президента Радев. За съжаление, първият български президент след 89 година, който публично грубо погази българската Конституция. Най-хубавото е, че маската падна. Всички видяхме топлата прегръдка, с която той прегърна своите рожби, които до вчера яростно наричаше шарлатани", каза Стоянов.

Той не отговори дали влиза в политиката.

"Искам да ви уверя, че това ще бъде място, от което аз ще продължа да работя за България и за българските граждани. Това ще бъде място, от което аз ще продължа да следвам Евроатлантически път, към който България е устремена", посочи вече бившият министър.

Допълни, че е въпрос на време да стане ясно къде е това място.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диа Евтимова се класира за втория кръг на тенис турнира в Куршумлийска Баня
Диа Евтимова се класира за втория кръг на тенис турнира в Куршумлийска Баня
Атлетико Мадрид привлече аржентинския вратар Хуан Мусо
Атлетико Мадрид привлече аржентинския вратар Хуан Мусо