НОВИНИ

Приет е планът за продължение на метрото до "Студентски град"

приет планът продължение метрото студентски град
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 25.07.2023
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

На заседание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията в разширен състав е приет предварителният проект на подробен устройствен план за продължението на метрото в София от метростанция “Витоша“ до “Студентски град“ с три нови метростанции. Това съобщава столичния кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра на Столичната община.

Това е още една стъпка към разширение на метрото, което винаги е било и продължава да бъде един от най-важните проекти в моето управление, отбелязва Фандъкова. Освен осигуряването на финансиране, гарантираме и готови трасета, за да може неговото развитие да продължи, посочи кметът. Дължината на новото трасе е приблизително 3 километра, като метростанциите по него са разположени на около километър една от друга. С проекта се предвиждат три нови метростанции – първата на бул. “Черни връх“ между ул. „проф. Марин Големинов“ и ул. “Димитър Манчев“, втората до ул. „проф. Георги Манев“ и ул. “Стефан Савов“ и третата на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе“ и ул. “проф. Иван Странски“, информира столичният кмет.

Купуват 8 нови влака за метрото в София

Разширяването на втората метролиния от станция “Витоша“ до “Студентски град“ е от първостепенна важност за развитието, благоустрояването и обслужването на една от най- натоварените зони в София, отбелязва кметът Фандъкова. Чрез това разширяване ще се осигури удобна, бърза и качествена комуникационна връзка между центъра и южните територии на града - кв. “Кръстова вада“, кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“, кв. “Витоша“ и "Студентски град".

По думите на кмета предвиждането на това трасе в градската структура е съобразено със съвременните принципи за изграждане на екологично устойчиви транспортни мрежи, като осигурява интегрирана и бърза транспортна система, която способства за намаляването на пътуванията с автомобили. Реализацията му ще допринесе за осъществяването на мерки, свързани със стратегията за нисковъглеродно развитие на градските райони и смекчаване на въздействията върху изменението на климата, добавя кметът Фандъкова.

Приемането на предварителния проект на ПУП е първата стъпка от процедурата по регулационното обезпечаване на новото разширение и резервирането на необходимия терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на проекта с план-схеми на техническата инфраструктура и обявяването му по реда на Закона за устройство на територията, информира столичният кмет. Тя припомня, че в момента се изгражда участък от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“ в район „Подуяне“.

Третата линия на метрото от "Хаджи Димитър" до "Левски“ ще е готова до края на 2025 г.

Строителството на участъка върви в срок и се очаква да бъде изпълнен в края на 2025 година. Предстои да започне строителството и на една метростанция и интермодален терминал в "Обеля". Успяхме да осигурим съфинансиране от програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за участъка на метрото през "Слатина", който беше изваден от плана за възстановяване. Готово е трасето за разширението на метрото в ж.к „Люлин“ до „Околовръстния път“. Подготвя се и трасето на метрото от Бизнес парка до "Околовръстния път", съобщава още кметът Фандъкова.

При проверка на разширението на метролинията под бул. "Владимир Вазов" в края на юни тази година столичният кмет изрази надежда нейният наследник да продължи проекта на метрото, защото по думите ѝ става въпрос за огромни усилия на много хора години наред. Кметът каза тогава, че при планирането и проектирането на метрото е защитавала всеки лев, участък по участък. Строителството му е било винаги изпълнено с трудности, като най-тежкото предизвикателство продължава да бъде осигуряването на финансиране, каза кметът и съобщи, че общо за 80-те процента от съществуващата метромрежа в София са били осигурени около 3 млрд. лв.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Отнемането на концесията на "Росенец" трябва да е добре обмислено
Асен Василев: Отнемането на концесията на "Росенец" трябва да е добре обмислено
Пожарникари от Попово помогнаха на дете, качило се на покрива на сграда
Пожарникари от Попово помогнаха на дете, качило се на покрива на сграда