НОВИНИ

Приключи укрепването на свлачището по пътя за Рилския манастир

Александър Марков
от Александър Марков
10:20, 29.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

"Над 6 млн. лв. струваше укрепването на срутището по пътя за Рилския манастир. За стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби". Това съобщи в официалния си Фейсбук профил премиерът Бойко Борисов, който инспектира пътя за Рилския манастир.

"Ремонтните дейности включваха и възстановяване на пътната настилка в участъка. Благодаря на Господ, че съхрани здравето на строителите, които работиха по изключително опасен и стръмен терен. Крайният резултат е отличен", категоричен е Борисов. Заедно с него на инспекцията бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и кметът на град Рила Георги Кабзималски.

В 250-метровия участък е изградена укрепителна стоманобетонна стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло, като то е подсилено с микропилоти и анкери.

"Благодаря на строителите, които работиха много мобилизирано, за да може укрепителните дейности да приключат преди Коледа. Важно е хората да могат да пътуват спокойно и удобно до Рилския манастир и природните забележителности в околността", написа още премиерът.

Бойко Борисов посети и обителта на Рилския манстир.

"Каквото сме обещали за Рилския манастир - вече сме го изпълнили. С 6,5 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител. Осигурили сме и 1,62 млн. лв. за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води. В момента тече и реконструкцията и художествената реставрация на манастира, за която правителството отпусна 600 000 лв.", съобщи още Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобите към три общини ще могат да се заплащат електронно
Глобите към три общини ще могат да се заплащат електронно
Близо 10 000 годишни е-винетки изтичат в първия ден на 2021 г.
Близо 10 000 годишни е-винетки изтичат в първия ден на 2021 г.