НОВИНИ

Принц Андрю може да загуби титлата си заради обвиненията в изнасилване

принц андрю загуби титлата заради обвиненията изнасилване
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:24, 02.01.2022
Чете се за: 04:40 мин.
Още
Слушай новината

Херцогът на Йорк, Андрю, син на британската кралица Елизабет II, може да бъде лишен от правото да използва титлата "Негово височество". "Съндей Таймс" съобщи, че кралицата може да вземе такова решение, ако принц Андрю загуби делото в американски съд за изнасилване на 17-годишно момиче.

Според източници на вестника от обкръжението на британското кралско семейство, кралският двор активно обсъжда плановете в случай, че Вирджиния Джуфре, която се нарича жертва на принца, спечели заведеното срещу него дело. Тогава принцът ще бъде изправен пред вечно "вътрешно изгнание" в родината си. Той няма да може да напуска страната поради заплахата от екстрадиране в САЩ, ще бъде принуден да живее много по-скромно и вероятно ще се изнесе от имението The Royal Lodge близо до замъка Уиндзор. При неуспешен ход на делото от принца ще бъде поискано също така да спре да използва официалната си титла, да се откаже от почетните си военни звания и от ролята си на патрон на множество благотворителни организации.

На 4 януари в Южния окръжен съд в Ню Йорк ще се проведе още едно изслушване по иска на Джуфре. Защитата на Негово височество иска делото да бъде прекратено въз основа на формални основания. Представителите на принца се опитват да докажат, че делото не може да бъде разгледано в САЩ, където е родена и израсла Джуфре, тъй като ищцата отдавна се е преместила в Австралия и постоянно пребивава там. Те се позовават и на извънсъдебно споразумение, сключено между Джуфре и американския бизнесмен Джефри Епщайн през 2009 г., според което тя е задължена да не преследва както самия Епщайн, така и негови познати, включително принц Андрю. Сумата, която жената е получила след това, както и условията за освобождаване от отговорност на финансиста, когото тя обвинява в сексуална експлоатация, не са публично оповестени.

Джуфре твърди, че е една от жертвите на Епщайн, който я е свързал със сина на Елизабет II. За първи път тя отправя публични обвинения срещу херцога на Йорк през 2014 г. Според жената принцът е правил секс с нея три пъти против волята ѝ през 2001 г., когато тя е била едва на 17 години. Твърди се, че един от тези епизоди се е случил в Лондон, където Епщайн, който е приятел на принц Андрю, я качва на частен самолет. Джуфре иска обезщетение от 61-годишния принц за претърпени физически и психически вреди.

Самият херцог на Йорк многократно е отричал твърденията за сексуална връзка със 17-годишното момиче. Според принца той никога не се е срещал с нея, а снимката, на която двамата са заедно в компанията на любовницата на Епщайн - британката Гислейн Максуел, е фалшива. През ноември 2019 г. синът на кралицата беше принуден да се оттегли от официалните си задължения на фона на твърденията на Джуфре, че е бил сред няколкото мъже, с които Епщайн и Максуел са я принуждавали да прави секс.

Епщайн е задържан от правоохранителните органи на щата Ню Йорк през юли 2019 г. Той е обвинен в сексуално насилие и склоняване на непълнолетни към проституция. Прокурорите заявиха, че има доказателства, че между 2002 и 2005 г. бизнесменът е организирал посещения в дома си в нюйоркския квартал Манхатън за десетки непълнолетни момичета, най-малкото от които е било на 14 години. Съдебното преследване срещу финансиста в САЩ беше прекратено, след като той се самоуби в затворническа килия на 10 август 2019 г. На 30 декември миналата година Максуел е призната за виновна за сексуална експлоатация на непълнолетни и е заплашена с до 65 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ал-Атия спечели първия специален етап на Рали Дакар
Ал-Атия спечели първия специален етап на Рали Дакар
От минус 15 до 17 градуса през януари
От минус 15 до 17 градуса през януари