НОВИНИ

Принц Чарлз замести кралица Елизабет II на откриването на парламента

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:52, 10.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
Европа
Слушай новината

В Лондон беше открита новата сесия на британския парламент. Събитието привлече внимание, защото за първи път водещи в тази церемония бяха престолонаследникът принц Чарлз и по-големият му син принц Уилям. От Бъкингамския дворец съобщиха предварително, че кралица Елизабет II няма да се яви в парламента поради проблеми с придвижването.

Като държавен глава, всяка година британската кралица, председателства откриването на сесията на парламента и прочита програмата на своето правителство в залата на Камарата на лордовете. За първи път от десетилетия 96-годишната Елизабет II отстъпи тази роля на принц Чарлз и неговия по-голям син принц Уилям. В първото си тронно слово престолонаследникът изреди 38 законопроекта на кабинета на премиера Борис Джонсън, сред които има мерки за затягане на контрола срещу незаконните финанси.

"Лордове и членове на Камарата на общините, приоритет на правителството на Нейно Величество е да постигне растеж и укрепване на икономиката и облекчаване на разходите за живот на семействата. Министрите на Нейно Величество все така ще подкрепят политиката да се направят улиците по-безопасни и да се финансира Националната здравна служба. Правителството ще играе водеща роля за защита на демокрацията и свободата по света и ще продължи да подкрепя народа на Украйна", каза принц Чарлз.

Дебатът по законодателството предстои. Опозицията вече заяви, че правителството едва ли ще се справи с нарастващата инфлация. През 70-годишното си царуване Елизабет II е пропускала само два пъти тронното слово - когато е била бременна със синовете си Андрю и Едуард.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Василев: Планът на България е да приеме еврото на 1 януари 2024 г.
Василев: Планът на България е да приеме еврото на 1 януари 2024 г.
Ембарго на руския петрол е възможно до седмица
Ембарго на руския петрол е възможно до седмица