НОВИНИ

Проблем с дървата за огрев в Русенско

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 20.08.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

В навечерието на новия отоплителен сезон дърва за огрев в складовете в Русенско почти няма. Половината от тях са затворили, а тези, които са останали, имат малко количества. Цената от 230 лева на кубик отказва хората да купуват. Някои от тях даже обмислят тази зима да се топлят на ток.

В един от големите складове в Русенско срещаме семейство Костадинови. Дошли са да поръчат дърва. Трябват им поне 10 кубика, за да се стоплят през зимата. В края на пролетта купили салкъм за 125 лева и днес Илияна беше шокирана от почти двойната цена - 230 лева за акация.

"Как да ги дам. Ами това са 2000 лева", изумена е Илияна Костадинова.

Междувременно съпругът ѝ Светлан се беше отказал да купува.

"Аз казвам да вземем брадвите и да вървим в гората", казва той.

"От къде идват тези дърва, от друга планета? За мен това е спекулация", смята Илияна.

Управителите на складовете отказват да коментират ситуацията пред камера. Казват, че дървата им идват всеки път на нова, по-висока цена, а в русенски регион няма обявени сечища. Тези, които се занимават и с добив на дърва, това лято са секли в Разградско и Търговищко.

От своя страна кметовете на населени места са започнали да правят списъци на домакинствата, които искат да си купят дърва за огрев на по-ниски цени от държавните складове към горските стопанства. Обявените там цени са много по-ниски - 50 лева за плътен кубик, но дървата са на трупи, ненарязани. Освен това купувачът трябва да си осигури собствен превоз с камион или поне трактор с ремарке. Семейството на Станка Войнова е от тези, които разчитат именно на тези дърва.

"Записахме се, чакаме. Не са казвали кога ще дойдат и на каква цена.", казва Станка Войнова.

Тази пролет Държавно ловно стопанство „Дунав" е обявило едно сечище в село Хотанца, от което да бъдат добити около 150 кубични метра дървесина. Обаче те се оказват недостатъчни поради големия интерес - заради повишените цени на тока и газа много хора са решили тази зима да се топлят на дърва.

Репортер: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси и Тухел преговарят за удължаване на договора на специалиста
Челси и Тухел преговарят за удължаване на договора на специалиста
Наводнение прекъсна гроздобера в Южна Франция
Наводнение прекъсна гроздобера в Южна Франция