НОВИНИ

Продадоха писмо на Екатерина II за ползите от ваксинацията за 1.26 млн. долара

продадоха писмо екатерина ползите ваксинацията 126 млн долара
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
06:28, 02.12.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Портрет на руската императрица Екатерина II (1729-1796), създаден от Дмитрий Левицки (1735-1822), както и писмо, написано до нея за ползите от ваксинацията срещу едра шарка, бяха продадени на търга на аукционната къща MacDougall's за 1,26 милиона долара.

Писмото, адресирано до граф Пьотр Румянцев, е написано на 20 април 1787 г. Императрицата посочва на графа необходимостта да се започне в поверените му провинции практиката на "ваксиниране срещу едра шарка, която, както знаем, причинява огромни вреди особено на обикновените хора".

"Подобна ваксинация трябва да се среща често, а и още повече след като в днешно време има доста лекари и не струва скъпо", пише Екатерина II, като съветва да се увеличи заплатата на лекари, които знаят как да се ваксинират.

Още през 1768 г. Екатерина II - първа в Русия, се разболява от едра шарка и настоява наследникът на трона Павел Петрович да бъде ваксиниран след нея.

По това време ваксинацията е направена по метода на вариолацията - здрав човек се заразява, като в кожата на ръката на здрав се поставя парче кожа или течност от заразен. Ваксинираните обикновено се разболяват лесно и получават имунитет - нещо, което императрицата знае.

Според организаторите на търга смелостта и решимостта, показани от Екатерина II в борбата с болестта, която отнема милиони животи, са особено актуални по време на пандемията от COVID-19.

Портретът на Екатерина и картината на Хайнрих Семирадски (1843-1902) "Превратности на съдбата (Корабокрушение)" бяха продадени за 1,21 милиона паунда. Седмицата на търговията с произведения на руското изкуство традиционно се провежда в Лондон два пъти годишно: през май-юни и ноември-декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алек Болдуин отрече да е стрелял на снимачната площадка
Алек Болдуин отрече да е стрелял на снимачната площадка
Стрелецът от Мичиган ще бъде съден като възрастен
Стрелецът от Мичиган ще бъде съден като възрастен