НОВИНИ

Продължава издирването на нападателя от Солинген

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
13:41, 24.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Трима души бяха убити тази нощ, след като мъж атакува произволно с нож минувачи по време на градски фестивал в германския град Солинген. Нападателят е избягал от местопрестъплението. Полицията предприе мащабна акция по издирването му.

Блокади по пътищата, десетки полицейски коли и хеликоптер, който облита района на Солинген. Акцията по издирването на неизвестния нападател, който отне живота на трима души и рани осем души, петима от които тежко продължава в зоната на германския град и околностите. Така е от снощи, малко след като са получени първите сигнали за нападения на "Фестивала на разнообразието" - събитие с музика, танци и улични забавления.

Предполагаемият брой на присъстващите в зоната със свободен достъп е бил около 25 000, смятат организаторите. Един от свидетелите разказал, че по израженията на музикантите на сцената разбрал, че става нещо нередно. В следващия момент човек бил нападнат на метър от него.

"Нуждаем се от точно описание на извършителя. Това е трудно. Свидетелите са в шок и не дават ясни обяснения. Трябва да подредим всичко като в пъзел с много празни места. Засега продължаваме издирването на нападателя", каза Александер Креста, говорител на полицията, Вупертал.

Предполага се, че извършителят е атакувал с нож хората безразборно и им нанасял прободни рани в зоната на врата. Някои от очевидците твърдят, че той изглеждал като арабин. Полицията засега няма официален коментар за произхода му, нито какво е предизвикало атаките.

"Нямаме информация за мотивите на нападателя. Спешно се нуждаем от повече свидетелски показания, от видео и снимки. Полицията във Вупертал е на разположение денонощно за всяка информация, за всичко, което хората са забелязали", каза Александер Креста.

"Фестивалът на разнообразието" по случай 650 години от основаването на Солинген трябваше да продължи три дни. След нападението тържествата бяха отменени. Солинген е град в Северен Рейн-Вестфалия, известен с производството на изделия от стомана. Населението му е 160 000 души.

Последната трагедия в града беше палеж през пролетта в сграда, където са живеели предимно хора с мигрантски произход. В пожара загина четиричленно българско семейство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Димитрова спечели титлата в спринта при девойките на световното първенство по летен биатлон
Валентина Димитрова спечели титлата в спринта при девойките на световното първенство по летен биатлон