НОВИНИ

"Продължаваме промяната": Слави Трифонов тиражира заблуждаващи внушения относно преговорите със Северна Македония

кирил петков поиска парламентът решава всички въпроси темата северна македония обзор
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 18.06.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В свое видео обръщение в социалната мрежа Facebook и ефира на личната си телевизия 7/8 г-н Слави Трифонов направи внушения и разпространи неверни твърдения относно важни обстоятелства по преговорния процес с Република Северна Македония за тяхното европейско бъдеще и Преговорната рамка, предложена от Европейския съюз под председателството на Република Франция. Това пишат в позиция от "Продължаваме промяната"

Г-н Трифонов заблуди българските граждани, че Теодора Генчовска, която той нарича "предложение на Има Такъв Народ", не е знаела за условията в предложението на Европейския съюз, при положение че тези разговори са водени само и единствено с МВнР. Също така, министър Генчовска все още не е предоставила двустранния протокол между България и Северна Македония, който министерството е договаряло със Скопие.

Комисията по външна политика към НС поиска от МВнР да предостави въпросния двустранен протокол публично. Преговорната рамка и двустранният протокол са двете части на един пакет, над който от българска страна работи изцяло МВнР. Затова парламентарната комисия също така ще покани министъра на външните работи в следващите дни дни да представи на Комисията освен тези документи и анализа на МВнР по съответствието им с Рамковата позиция и Декларацията на НС от 2019 г., както и с позицията на КСНС от януари тази година.

От "Продължаваме Промяната" остро осъждаме подобни политически внушения и разпространяването на неистини, които не само влошават добросъседските отношения на България със страните от Западните Балкани, но и откровено разпространяват неистини към българските граждани, се казва още в позицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отстъпи на Португалия на Европейското по баскетбол на колички
България отстъпи на Португалия на Европейското по баскетбол на колички
Емил Стойнев спечели колоездачната обиколка на Витоша
Емил Стойнев спечели колоездачната обиколка на Витоша