НОВИНИ

Проф. Мира Кожухарова: Към момента за локдаун изобщо не става дума

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 02.10.2021
5452
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

В момента имаме едно задържане на заболеваемостта - от 2 - 3 септември, каза в "Денят започва с Георги Любенов" епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Четвъртата вълна върви навсякъде по света, у нас не е толкова стръмна, което се отразява и върху броя на хората, които се лекуват в болница.

Проф. Кожухарова посочи, че много внимателно се следи капацитетът на болниците да не бъде достигнат, хората могат да получат здравно обслужване.

"Друг е въпросът, че много от тях не биха имали нужда от такова здравно обслужване, ако се бяха ваксинирали", подчерта епидемиологът.

Проф. Кожухарова, която е и съветник на министъра на здравеопазването, защити въведените мерки, като навреме въведени, посочвайки плавната линия на нарастване на заболелите. Те биха били много по-малко, ако са се били ваксинирали, отбеляза тя.

Епидемиологът посъветва хората да избягват контакти, които не са абсолютно наложителни и поясни, че този съвет се отнася за хората в по-висок риск, за тези, които не са се ваксинирали.

Проф. Кожухарова коментира, че у нас локдаун не е имало никога в истинския смисъл на тази мярка - не е имало заключване вкъщи и забрана да се излиза.

"Към момента за локдаун изобщо не става дума. Разбира се, някои мерки могат да бъдат по-императивно поставени и по-строги, но това е разумно да се направи на ниво област. Там, където има проблем с капацитета на болниците", категорична беше проф. Кожухарова.

Притеснение е дали ще се наложи децата да бъдат обучавани онлайн, концепцията засега е, че ученици, студенти трябва да се обучават нормално, защото пропуските в образованието, които са постигнати миналата година и евентуално сега, са с много далечни последици, коментира още тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се класира на първия си 1/2-финал за сезона
Григор Димитров се класира на първия си 1/2-финал за сезона
Полковник Невяна Митева ще е кандидатът за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков
Полковник Невяна Митева ще е кандидатът за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков