Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Производители излизат на протест заради безконтролния внос на украинско зърно у нас

от БНТ
07:23, 13.09.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест срещу безконтролния внос на зърно от Украйна. Шествията със земеделска техника ще се проведат на 14 септември.

Протестът ще е насочен и срещу високите цени на торовете, с които се обработва почвата.

"Многократно предложихме и от май месец водим разговори с правителствата, че това, което влиза в Европа, трябва да подлежи на контрол. Към този момент украинското зърно в България не подлежи на никакъв фитосанитарен контрол - БАБХ заяви, че ние на практика нямаме акредитирана лаборатория, която да го извърши", обясни пред БНТ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция. Асоциацията на зърнопроизводителите е обединила 12 членки на ЕС под обща декларация. Тя ще бъде внесена на 15 септември на неформален съвет на земеделските министри от Съюза.

"Количествата слънчоглед, които влизат държавата ни, са в огромни размери. Търговията между Украйна и ЕС остава в България - в другите страни си решиха проблема по отношение защитата на техните търговци. В Румъния зърното минава транзит, в Полша се внася депозит, когато внесеш украинска стока. Те имат проблеми с логистиката. Българската държава и агенция "Митници" са абсолютно наясно какви са количествата у нас, но къде са - не знам", коментира още Жекова.

Още подробности вижте в прякото включване на Петър Дойкински

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рома е на една точка от първото място след 6 кръга в Серия А
Рома е на една точка от първото място след 6 кръга в Серия А
Задържаха бракониер, убил 2 сърни в землището на сливенското с. Бяла
Задържаха бракониер, убил 2 сърни в землището на сливенското с. Бяла