Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Производството на вино и картофи в Гърция е намаляло с 40% тази година

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:18, 14.10.2023
Чете се за: 04:32 мин.
По света
производството вино картофи гърция намаляло година
Слушай новината

Заради климатичната криза производството на картофи в Гърция се очаква да намалее с до 50% тази година, а на вино – с около 40%, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. Това обаче не се е отразило на качеството на гръцките вина, които остават търсени извън страната, отбелязва телевизията.

"Мисля, че ще бъде исторически най-ниската продукция на вино откакто се води статистика за количествата", каза Параскевас Кордопатис, председател на гръцкия Централен кооперативен съюз за лозаро-винарски продукти.

Той уточни, че добивът тази година се изчислява на 120 000 тона, докато миналата година е бил 212 000.

Според Съюза гръцкото лозе постепенно изчезва, като от 1990 г. досега площите с лози са намалели с 20%. На остров Крит, по южноегейските острови и в Южен Пелопонес "нещата са най-зле", отбеляза Кордопатис.

"Годината беше трудна. Беше трудна есента, защото имаше много дъждове", заяви Нерандзис Митропулос, лозар и винопроизводител в района на Серес (Сяр), Северна Гърция. Митропулос също посочи, че в Южна Гърция е имало много сериозни проблеми заради изключително високите температури, докато в Северна Гърция ситуацията е била малко по-добра.

"За щастие качеството не е засегнато. За нещастие нещата станаха доста по трудни тази година само с една много топла зима, а миналата година – с един голям студ [...] Срещаме се с проблеми, пред които не сме се изправяли предишните години", разказа Никос Байрактарис, който се занимава с лозарство в района на град Немея в североизточната част на полуостров Пелопонес, където са на-обширните лозя в страната.

Въпреки това председателят на Земеделския винарски кооператив на Немея Илиас Мазос казва, че за гръцкото лозе "има бъдеще и в Гърция, но най-вече в чужбина има големи перспективи и искаме да стане още по-известно в цял свят, за да се консумира навсякъде".

Износът на вино в Гърция всяка година се увеличава с 10%, посочва телевизия ЕРТ.

Климатичната криза се отразява негативно и на отглеждането на картофи. При тази култура се очаква намаление на производителността с 40 до 50%.

В Като Неврокопи например, в Северна Гърция, по традиция всяка година се садят картофи на над 20 000 декара земя, но тази година поради променените метеорологични условия, тази площ се изчислява на 16 000 декара, казва земеделецът Сократис Хадзилазаридис, който работи в региона. Причината е, че се е наложило късно засаждане и много семена не са оцелели.

"Семената струват до около 300 евро на декар. Когато събираш тон и половина за по 50 цента не можеш да покриеш дори разходите. Картофите излизат около 1200 до 1300 евро на декар", обясни председателят на Земеделския съюз в Като Неврокопи Апостолос Весмелис.

Миналия месец в страната се изсипаха проливни дъждове, придошли с циклоните "Даниел" и "Елиас", които създадоха невиждани наводнения в много райони на Централна Гърция. Жителите все още се отърсват от катастрофалните последици след бедствията.

Преди наводненията южната ни съседка беше изправена пред други безпрецедентни природни бедствия това лято – пожари с невиждани досега мащаби, подсилени от сухо и горещо време, придружено от ветрове.

Кризата се отрази и на производителността на маслиновите дървета и зехтин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов пред БНТ: Поведението ни на терена е срам и позор (ВИДЕО)
Кирил Десподов пред БНТ: Поведението ни на терена е срам и позор (ВИДЕО)
Младен Кръстаич пред БНТ: Усети се напрежението върху футболистите (ВИДЕО)
Младен Кръстаич пред БНТ: Усети се напрежението върху футболистите (ВИДЕО)