Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокуратурата е съгласна със заключенията на ЕК за предизвикателствата пред съдебната реформа у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:16, 13.07.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
европейската прокуратура осъди винар пловдив опит измама 400 000 евро
Слушай новината

Ръководството на Прокуратурата на Република България изразява съгласие със заключенията на ЕК относно продължаващите предизвикателства пред съдебната реформа у нас.

От държавното обвинение посочват, че българската прокуратура многократно е вземала дейно участие в изработването на необходимата законодателна рамка, която да повиши доверието сред гражданите и бизнеса и подобри ефективността на органите на съдебната власт.

"Следва да се отбележи обаче, че през последната година отсъства конструктивният подход у представителите на другите власти – изпълнителна и законодателна, което неминуемо оказва влияние върху изпълнението на препоръките от предходните доклади за върховенството на правото. Въпреки това, използваме възможността още веднъж да потвърдим подкрепата на прокуратурата за осъществяване на необходимите изменения на законодателството, стига същите да са съобразени с основополагащите ценности на Европейския съюз, Конституцията на Република България и трайната практика на Конституционния съд.

Следва да отбележим, че в рамките на изминалите 2 години прокуратурата на Република България на два пъти е представяла на законодателната власт конкретни експертни предложения за изменение на наказателно-правната уредба. На 6 юни 2022 г. прокуратурата изпрати на вниманието на 47-ото Народно събрание конкретни предложения за изменение на наказателното законодателство, които да подобрят противодействието на редица престъпления, в т.ч. и на престъпленията от омраза, както и такива, насочени срещу лица, управляващи моторни превозни средства под въздействието на наркотични вещества и алкохол.

Прокуратурата изразява своето удовлетворение от ангажимента на Комисията да следи за последиците от приетите през м. април 2022 г. изменения в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съдебни органи и чието действие ще стартира по-късно този месец. Припомняме, че ръководството на прокуратурата и представители на Специализирана и Апелативна специализирана прокуратура многократно вече споделиха своите професионални притеснения относно възможните негативни последици пред продължаването на делата за корупция. Следва да се има предвид, че отговорността за предизвикателствата, които се очаква да настъпят след влизането в сила на измененията и допълненията в ЗСВ на 28 юли 2022 г., ще е на авторите им.

МС: Докладът на ЕК е положителна оценка за свършеното от кабинета за последните 7 месеца

В контекста на начина, по който бяха изготвени и впоследствие приети визираните поправки в съдебния закон, прокуратурата споделя напълно констатацията, посочена в доклада на ЕК, според която у нас продължава да липсва специална нормативна уредба в областта на лобирането.

Докладът на ЕК за върховенството на правото за България за 2022 г. напълно потвърждава, изразеното още на 20 декември 2021 г. от ръководството на ПРБ становище, че включването на въпроси и теми от вътрешно-политически характер, отнасящи се до съдебната власт в Плана за възстановяване и устойчивост за България, е извършено не по искане на представители на Комисията, а по изричното настояване на представители на изпълнителната власт на Република България.

Тази констатация още веднъж идва да покаже, че постигането на напредък относно върховенството на правото в Република България не би било възможно без общото взаимодействие между отделните власти и институции според определената от Конституцията и закона тяхна компетентност.

Ръководството на българската прокуратура изказва своята благодарност към прокурорите, следователите и съдебните служители за положените от тях професионални усилия за подобряване състоянието на върховенството на правото у нас", посочват още от държавното обвинение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ММС издаде лиценз на Българската федерация по автомобилен спорт
ММС издаде лиценз на Българската федерация по автомобилен спорт
Иван Гешев със становище срещу Законопроекта за противодействие на корупцията
Иван Гешев със становище срещу Законопроекта за противодействие на корупцията