НОВИНИ

Брюксел иска присъди за корупцията по високите етажи

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:06, 13.07.2022 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия очаква от България окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи. Това е една от препоръките към страната ни в тазгодишния Доклад за върховенството на закона за държавите от ЕС.

Подробности вижте във включването на кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Брюксел препоръчва на България законодателни промени, насочени към подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягването на риска от политическо влияние, по-специално чрез включването на съдебните органи в избора на неговите членове. Друга препоръка е свързана с предприемането на стъпки за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет, като се вземат предвид европейските стандарти за съветите на съдебната власт.

МС: Докладът на ЕК е положителна оценка за свършеното от кабинета за последните 7 месеца

Европейската комисия очаква от страната ни осигуряване на навременни и редовни конкурси за повишаване на съдиите, за да се избегне дългосрочното командироване за заемане на вакантни позиции, като се вземат предвид европейските стандарти за командироване на съдии. Липсата на редовен конкурс за повишаване на магистратите, съчетано с широкото използване на командироване, рискува да засегне независимостта на магистратите.

“Докладът за върховенството на закона не е самоцел, той е част от непрекъснат диалог между Европейската комисия и държавите-членки, който включва и националните парламенти. Както и миналата година, заедно с комисар Рейндърс ще обсъждаме докладите и с националните парламенти на държавите. Това е много полезно начинание, защото по този начин дебатът продължава вътре в самите държави. По-добре да работим за това да предотвратяваме проблемите, отколкото после да ги решаваме. Докладът ще ни помогне за това” - заяви Вера Йоурова - еврокомисар по европейските ценности и
прозрачност.

В доклада се припомня, че със законодателна реформа са премахнати специализираните съдебни органи, като същевременно се предвижда преназначаване на съответните магистрати в обикновените съдилища и прокуратури, с гаранции за защита на съдебната независимост и процесуалните права.

Трябва да бъдат взети и мерки подобряване на интегритета на специфичните сектори на публичната администрация, включително мерки, съобразени с полицията и съдебната система.

Прокуратурата е съгласна със заключенията на ЕК за предизвикателствата пред съдебната реформа у нас

Еврокомисията иска гаранции, че институционалните реформи на Комисията за борба с корупцията и специализираните съдебни органи ще доведат до подобрена ефективност на разследванията и окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи.

В частта за България се припомня, че правителството се е ангажирало, в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост на България, да създаде ефективен механизъм за отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Предизвикателствата остават в областта на цифровизацията на правосъдието. Административното правосъдие продължава да се представя добре по отношение на ефективността.

Антикорупционната комисия продължи да изпълнява дейността си, като се предвиждат реформи, насочени към нейното преструктуриране с цел подобряване на капацитета й за разследване на случаи на корупция.

В доклада се казва, че продължава изпълнението на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията, както и общите разпоредби за интегритета на публичната администрация, включително разпоредби за конкретни сектори и механизъм за деклариране и проверка на имуществото. Лобирането и защитата на лицата, подаващи сигнали за нередности, все още не са правилно регулирани, въпреки че има планове за справяне с това. По време на пандемията от COVID-19 бяха идентифицирани специфични за сектора корупционни рискове като управление на бюджетни средства и контролни дейности, включително обществени поръчки.

По отношение на свободата и плурализма на медиите се казва, че в България липса ясна регулаторна рамка, която да гарантира прозрачност при разпределянето на държавна реклама, това остава повод за безпокойство, въпреки някои мерки, предприети за подобряване на прозрачността.

Що се отнася до прозрачността на медийната собственост, продължават призивите за по-ефективно прилагане на задълженията за медийна собственост.

Според Брюксел съществуват правни гаранции по отношение на независимостта на обществените медии, но те изглеждат недостатъчни. В доклада се припомня, че се обмисля преразглеждане на закона, за да се засили независимостта на обществените медии и да се определят по-подробно мисията на обществената услуга и свързаното с нея финансиране.

Професионалната среда на журналистите леко се подобри от миналата година, но проблеми като достъпа до обществена информация, условията на труд и стратегическите съдебни дела остават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: По 5 години затвор за Ценко Чоков и сина му Мартин
Окончателно: По 5 години затвор за Ценко Чоков и сина му Мартин
Националният отбор по борба при момичета и момчета тръгват за Европейско първенство
Националният отбор по борба при момичета и момчета тръгват за Европейско първенство