НОВИНИ

Партиите от управляващата коалиция дадоха заявки за диалог при предстоящите консултации

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:10, 13.07.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

След като от ГЕРБ многократно заявиха, че ще върнат втория мандат, три формации са готови да вземат третия - ДБ, БСП и ИТН. И трите дават заявка да седнат на масата за преговорите с "Продължаваме промяната" като най-голямата формация в парламента.

Протегната ръка не връщаме - казват от "Продължаваме промяната". Поставянето на ултиматуми показва липса на желание за компромис, смята председателят на НС Мирослав Иванов.

"Отправят ултиматуми към нас да отстраним нашите лидери - нима господин Петков и Василев са отстъпили от националния интерес. Нашите лидери са били винаги диалогични. При нас няма его, няма фокус към позиции, позициите не са самоцел", заяви Иванов.

За БСП нови избори носят риск за държавата и опасност да влезем в спирала от избори.

"Разговаряме с всички извън ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Нашето основно предимство е, че не се скарахме с нито една формация. Запазихме добрия тон. Това ще използваме, ако третият мандат ни бъде връчен", заяви Явор Божанков, депутат от ПГ на БСП.

"Демократична България" оценяват позитивно намерението на президента за консултации преди връчването на третия мандат за кабинет. Според Христо Иванов е необходима реконструкция на четворното мнозинство.

"Леко оттегляне на лидерските политически хирурзи, за да намалим усещането, че кабинетът е парцелиран. Това трябва да се отстрани. Третият мандат трябва да бъде като първи опит за първи мандат и "Продължаваме промяната" ще имат водеща роля. Избирателите им дадоха правото на лидера. Те ще имат водеща роля за премиерска фигура", коментира председателят на ПГ на ДБ.

Ако "Има такъв народ" получат третия мандат препотвърдиха, че ще разговарят с всички без ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

"За нас не е морално постът министър-председател да бъде заеман от Кирил Петков и Асен Василев. Ако мандатът иде в "Демократична България", те носят отговорността да водят преговори с останалите политически формации. Ние с тях се разбираме прекрасно, както и с колегите от БСП, така и с много колеги от "Продължаваме промяната". Виновен ще е този, който ще тласне държавата към поредната политическа криза и към избори. Единствените, които говорят в тази посока, извън опозицията, в момента са "Продължаваме промяната".

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС утре в 11.00 ч.

Репортери: Десислава Маркова, Милена Кирова, Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тече досъдебно производство срещу водача от София, шофирал с 5,11 промила алкохол
Тече досъдебно производство срещу водача от София, шофирал с 5,11 промила алкохол
България само с един лекоатлет на Световното първенство в САЩ
България само с един лекоатлет на Световното първенство в САЩ