Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Росица Кирова, ГЕРБ: Засега нищо не се е променило, ГЕРБ ще върне втория мандат

от БНТ
08:21, 13.07.2022
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Засега нищо не се е променило и ГЕРБ ще върне втория мандат, потвърди пред БНТ Росица Кирова, депутат от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на НС.

След това президентът ще има възможност да направи своите консултации и след разговори с всички политически формации ще прецени на кого да връчи третия мандат. Кирова се съгласи, че президентът не бърза с процедурите.

"Да, президентът не бърза с процедурите и дава време на НС, защото е воден от идеята, че това НС трябва да гласува един законодателен пакет, за да започне усвояването на средствата както Плана за устойчивост и развитие и да може държавата да функционира нормално във времето на служебен кабинет", коментира тя.

Дали времето ще бъде оползотворено по подходящ начин и дали ще се получи желаният ефект, зависи от начина, по който комуникират политическите партии в парламента. А комуникацията е лоша, подчерта зам.-председателката на НС.

"Парламентът не е само управляващото мнозинство и управляващата коалиция. Ако те не си дадат сметка, че са недостатъчно и трябва да се обърнат към всички останали политически субекти в парламента, това означава, че тези хора нямат достатъчната политическа зрялост да управляват държавата. Когато няколко пъти се опитваш да наложиш своята воля с ясното съзнание, че нямаш мнозинство, за да го направиш и напук на всички останали продължаваш да опитваш да налагаш своя дневен ред, отново с ясното съзнание, че той няма да мине през парламента, означава, че си политически незрял, означава, че си безотговорен. Защото, когато бяхме на пет можехме да си позволим да се разсърдим и да хвърлим играчката на пода, но в случая тази игра е много опасна и много тъжна", заяви Кирова.

На въпрос дали ГЕРБ са готови на преговори с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, тя каза, че независимо какво се твърди, парламентарната група на ГЕРБ-СДС е доказала, че прави конструктивни предложения и може да подкрепя решения, които са добри за държавата.

"В рамките на този парламент не съм убедена, че можем да възстановим диалога, за да може парламентът да продължи да работи", смята зам.-председателката на НС.

-БНТ: Защо вие не опитате този разговор в рамките на втория мандат?

Росица Кирова: На втори пореден избор българите отредиха на ГЕРБ мястото на опозиция, второто място. Ние дадохме възможност на тези, които са били избрани като първи, да управляват. В тази връзка ние ще върнем мандата. Поне това е разговаряно в рамките на нашата група, такава е и заявката на лидера на партията и аз не виждам нищо да се е променило.

-БНТ: Това не е ли инат?

Росица Кирова: Когато си в стаята с шест другарчета и пет от тях ти кажат, че не искат да си говорят с теб и се обръщат сърдито към ъгъла, а с другите двама просто няма как да направиш необходимото мнозинство, теоретично говоря, тогава следваме елементарната човешка логика.

Кирова изрази опасения, че е възможно и следващите избори да не произведат нищо различно, което би означавало още по-дълбока политическа криза. По думите ѝ обаче е редно да се даде възможност на българските граждани да заявят кой иска да ги управлява, а това става чрез избори. Росица Сигналите от "Демократична България" са разнопосочни и няколко дни след като е станало ясно, че няма да се изпълни първият мандат е започнало "политическото говорене и ваденето на скелети от гардероба", заяви зам.-председателката на НС.

"Лидер на ГЕРБ е Бойко Борисов, който не харесва този факт може да гласува за която иска политическа сила. По отношение на участие в управлението - Бойко Борисов ясно заяви още преди два избора, че е готов да предложи и даде възможност на други експерти в партията да участват в управлението и да бъдат полезни за българските граждани по начин, по който ГЕРБ може да го реализира. Не виждам защо трябва да се поставят условия. Ако имаш желание да разговаряш, независимо дали се казваш Христо Иванов или по някакъв друг начин, знаеш как трябва да постъпиш", заяви Росица Кирова.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Германия се класира за четвъртфиналите на Европейското по футбол за жени
Германия се класира за четвъртфиналите на Европейското по футбол за жени
Ясен Тодоров, НСлС: В колата на Георги Семерджиев е открит амфетамин, предстои повдигане на ново обвинение
Ясен Тодоров, НСлС: В колата на Георги Семерджиев е открит амфетамин, предстои повдигане на ново обвинение