НОВИНИ

Румен Радев: Ако вторият мандат бъде върнат, ще поканя всички партии на консултации

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
12:03, 12.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група, ако и тя го върне - ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, веднага ще ги насроча, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програми. Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат. В рамките на дни ще връча втория мандат. Има няколко партии, които могат да бъдат моя избор за третия мандат, ще реша на кого да го връча след консултациите", заяви президентът Румен Радев на брифинг след посещението си в Черна гора.

Вижте и още в репортажа на Вера Александрова.

Кристиан Вигенин, БСП: Коалицията, която управляваше до момента, може да продължи да го прави с ясни ангажименти

"Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие. В оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони, а правителството с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост", допълни държавният глава.

По думите му българското общество очаква способно управленско мнозинство, което да пристъпи незабавно към решаването на проблемите, свързани с доходите, цените и инфлацията, търсене на дългосрочни решения в енергетиката, икономиката и инвестициите, към бърза и ефективна съдебна реформа за борба с корупцията.

"Необходимо е управленско мнозинство, което не с лозунги и пиар, а с реална и последователна работа да се ангажира с европейската интеграция на България", коментира Румен Радев.

По думите му политическата криза в страната се изостря и всяка политическа партия трябва ясно да заяви какъв изход предлага.

"С бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността и на правителството, и на парламента", добави Румен Радев.

Според него по този начин много важни въпроси ще останат нерешени.

"По Конституция трябва да обявя избори в рамките на 2 месеца, това означава избори през септември, което крие рискове. Прекаленото продължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. Самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно", каза още президентът Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограбиха параклиси край Банско
Ограбиха параклиси край Банско
Бившият треньор на Джокович: Новак иска да спечели 30 титли от Шлема
Бившият треньор на Джокович: Новак иска да спечели 30 титли от Шлема