НОВИНИ

Ваня Кастрева: Интересът към език, различен от английския, продължава да се налага като тенденция

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
09:20, 12.07.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Запазва се тенденцията предпочитанията да са към паралелки с чужди езици, това показва анализът след първото класиране на кандидатстването след 7-и клас в столицата.

"И тази година в общи линии се запазиха Топ 10, даже бих казала Топ 20, от училищата с най-висок бал, като вътре има различни несъществени размествания. Това, което прави впечатление е, че ТУЕС излезе на второ място и измести Немската гимназия. Но разликата между СМГ, която вече държи "палмата на това първенство" години наред, е повече от 26 точки", посочи Ваня Кастрева - началник Управление на образованието - София-град.

Кастрева каза още, че напред излиза Националната природоматематическа гимназия, все по-желани са и професионалните училища.

"И тази година на първо място е 22-ро СЕУ - комбинацията английски с испански, следвана от 32-ро, отново профил "Чужди езици", следва Испанската гимназия. Изобщо чуждоезиковото обучение е приоритетно за голям процент от столичните ученици. Те са пожелали над 2000 пъти съответната паралелка", допълни Кастрева.

Друг извод е, че интересът към език различен от английския, продължава да се налага като тенденция, обясни Ваня Кастрева.

"Аз винаги съветвам родителите да направят така своя избор, че в края на гимназията учениците да знаят добре поне два чужди езика. Надявам се всички да направят своя добър избор, да спазват технологичните срокове, за да не пропуснат възможността да се запишат в желаното училище", обясни тя.

Още от интервюто с Ваня Кастрева и директора на СМГ Антоан Тонев вижте в прякото включване на Софи Цветкова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят за ремонт ключов участък от Околовръстния път на Пловдив
Затварят за ремонт ключов участък от Околовръстния път на Пловдив
Димитър Пенев празнува рожден ден
Димитър Пенев празнува рожден ден