НОВИНИ

Емил Димитров: Случаят с "Капитан Андреево" е отвличане на вниманието

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 12.07.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Капитан Андреево" е отвличане на вниманието - един проблем, който преди много години е трябвало да бъде решен, който е решен на 80%, трябва още 20 да се реши. В един момент някой решава да пренареди играчите на границата и затова сега е цялото отвличане на вниманието", заяви в "Денят започва" Емил Димитров, председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в 44-ото Народно събрание.

Според него би трябвало държавата да упражнява контрол, но навсякъде в Европа фирми упражняват този контрол, а държавата контролира тях.

БАБХ и МЗХ дават на прокуратурата резултати от одит за нарушения на "Капитан Андреево"

"Проблемът е, че имаш структура, която работи доста време и дори Европа не е намерила нарушения в тях и изведнъж решаваш да ги пренаредиш. А това, че ние сме граница на ЕС и влизат много стоки - това какъв документ ще издадеш и как ще ги допуснеш в Европа е важно. В крайна сметка се оказа, че има един пиар - за отвличане на вниманието", отбеляза Емил Димитров.

Той подчерта, че всяко правителство е заложник на митници, граници, данъчна администрация, случили се при предходното. Посочи, че не защитава фирмата, която е била и тази, която евентуално иска да встъпи. Според Емил Димитров работата може да се подобрява, но не на принципа "дайте да махна вас, за да дойда аз".

Продължават заплахите към държавни служители и депутати заради случая "Капитан Андреево"

Емил Димитров каза, че има случаи на камиони, които са пристигали в Лондон без да са регистрирани там, а са минали през България, като много от тези случаи се разследват.

По думите му за последната година и половина в държавната администрация идват нови хора и уволняват старите и това става от политическите централи.

"В крайна сметка качествените хора напускат системата, чувстват се обидени и после не искат да се върнат", каза още Емил Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин, БСП: Коалицията, която управляваше до момента, може да продължи да го прави с ясни ангажименти
Кристиан Вигенин, БСП: Коалицията, която управляваше до момента, може да продължи да го прави с ясни ангажименти
Петър Витанов пропуска следващите три мача на Локомотив Пд
Петър Витанов пропуска следващите три мача на Локомотив Пд