НОВИНИ

БАБХ и МЗХ дават на прокуратурата резултати от одит за нарушения на "Капитан Андреево"

Николай Минков
от Николай Минков
11:17, 10.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

БАБХ и МЗХ дават на прокуратурата и ГДБОП резултати от одит, констатирал нарушения на фитосанитарния и медицинския контрол на ГКПП "Капитан Андреево" от частна фирма, оперирала на пункта до 20 май.

Констатирано е, че за 2021 година средно дневно са връщани 6 тона храни за пестициди, а след като държавата пое управлението на пункта количеството скача на 22 тона средно дневно.

Редица нарушения са констатирани в рамките на проверката, осъществена от експерти на Европейската комисия и българските власти. Тези нарушения са свързани най-вече с храните с пестициди, обяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. По думите му в периода 13 април - 19 май, когато на "Капитан Андреево" е оперирала частната фирма, са засечени 222 тона храни с пестициди, а от 20 май до 25 юни тяхното количество скача на 806 тона.

По време на частния оператор един камион се е обработвал за около 6 минути, докато проверка е показала, че това не може да стане за по-малко от 20 минути.

Предишният наемател си е позволил да промени дори предназначението на специализираните сгради на "Капитан Андреево", с което е пострадал и лабораторният контрол.

"ГДБОП бяха сезирани в края на тази седмица, на база на предварителните данни, утре сигналът ще бъде изпратен с по-пълни данни. Същият сигнал ще изпратим към прокуратурата, към г-н Гешев, който ще бъде допълнен с откритията, свързани с това, че нашите собствени контролни органи не са се появили на границата в продължение на 9 години, така че да продължат да изследват хипотезата за нарочно поведение и за обвързаности между висшия състав на предходните управления на БАБХ и съответните частни оператори на границата за този период", заяви заместник-министър Иван Христанов.

"От 2013 година до днес не е правен одит от тази дирекция на "Капитан Андреево", на въпроса защо не е правен те навеждат глави, защото някой е забранил там да се прави, да се влиза и да се описва каквото и да било", допълни Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ.

Заместник-министър Христанов изчисли, че загубите за държавата от това, че на "Капитан Андреево" фитосанитарният контрол се е извършвал от частна фирма, възлизат на около 300 до 400 милиона лева.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поне 14 души са убити след безразборна стрелба в бар в Южна Африка
Поне 14 души са убити след безразборна стрелба в бар в Южна Африка
Пулев предложи нов мач на Чисора в България
Пулев предложи нов мач на Чисора в България