НОВИНИ

Директорът на БАБХ е дал показания в прокуратурата по скандала с фирмата на "Капитан Андреево"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:24, 13.06.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Директорът на Агенцията по храните Христо Даскалов днес е дал показания в прокуратурата във връзка с изтеклия запис, според който му се предлага подкуп за да остане частна фирма да извършва фитосанитарен контрол на границата. Той вече е с охрана, заради отправени заплахи. Заплахи били отправени и към депутатите от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски и Росен Костурков.

Директорът на Агенцията по храните Христо Даскалов казва, че сам е направил записа, за който твърди, че му е предложен и е отказал подкуп. А другият участник в записа е Пламен Моллов, бивш директор на Агенцията по храните.

Една папка с едни ластичета ми беше подадена и вътре като дръпнах едното ластиче се видяха парите по пачки със зелени купюри по 100. Не съм ги броил колко са. Затворих папката и върнах обратно на колегата и излязох от колата. Колегата, имам предвид Пламен Моллов. Аз бях с него в неговата кола в неговия джип, каза Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ.

Даскалов уточни, че въпросният запис от 19 януари е изпратен в ДАНС и още няколко институции.

Пламен Моллов днес не отговаряше на мобилния си телефон. В позицията му от вчера до медиите той заявява ,че изнесените данни са "фалшиви новини, политически внушения и манипулации."

Росен Костурков: Финалната ескалация Слави да изтегли министрите си е, че овладяхме здравния пункт на "Капитан Андреево"

И двама депутати от "Продължаваме промяната" - Константин Бачийски и Росен Костурков са получили заплахи по повод промените в контрола на "Капитан Андреево". При Бачийски те са били под формата на съвети.

Последният много интересен съвет беше, че много хора млади хора получават инфаркти, така че да се замисля. А другото нещо беше да помисля колко много хора изчезват през годините, каза Константин Бачийски," Продължаваме промяната".

Бачийски заяви, че няма да се откаже и е доволен, че "кранчето", през което са изтичали държавни пари, вече е затворено. Той съобщи, че по времето когато частниците са извършвали контрола на "Капитан Андреево", хазната е губела по 5000 лв. на час, а за 10 години загубите се изчисляват на около 500 млн. лв. Сега приходите за бюджета са около 120 000 лв. на ден.

Това нещо няма как да се е случвало без протекции от много високо политическо ниво, без да има опънат политически чадър над тази дейност .Сега за първи път от толкова много години имаме волята и смелостта да бъде сложена точка на тази порочна практика, каза Константин Бачийски," Продължаваме промяната".

Освен към депутата Росен Костурков, заплахи бяха отправени и към зам.-министъра на земеделието Иван Христанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Альоша Илиев е полуфиналист на Европейското по борба за кадети в Букурещ
Альоша Илиев е полуфиналист на Европейското по борба за кадети в Букурещ
Четиримата министри от ИТН подадоха оставки (Обзор)
Четиримата министри от ИТН подадоха оставки (Обзор)