НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков: Мафията току-що загуби коалиционния си партньор

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:30, 13.06.2022
8555
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълнителният съвет на "Продължаваме Промяната" даде извънреден брифинг по актуални въпроси.

Когато тръгнахме по площадите обещахме нулева толерантност към корупцията. Законът за КПКОНПИ се бавеше 6 месеца, за съдебната реформа, за европейския прокурор, заяви в началото на пресконференцията премиерът Кирил Петков.

Искам да благодаря за огромната смелост на хора като Радостин Василев, който през последните месеци се бореше с всички сили да пребори мафията в спорта, заяви премиерът. Благодаря на Георги Георгиев, Иво Атанасов, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов. Днес видях едни смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е към задкулисния певец с неговите 20 -годишни приятели и Орлин Алексиев и компания, добави Петков. Тези хора са наистина смели, България има шанс. Мафията току-що загуби коалиционния си партньор.

Радостин Василев свали доверието си от Слави Трифонов, напуска ИТН с други депутати

Държавата трябва да се управлява от народни представители, които идват всеки ден на работа в тази сграда, а не от сценаристи, бивши премиери в джипки или почетни председатели от сараи, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Мафията загуби възможността да загуби правителство. От тук нататък думата е на народа, каза Василев.

Разчитам, че този тип смелост ще бъде заразителен и в този парламент ще имаме мнозинство от хора, които казват "Не" на мафията, каза премиерът.

Ние вярваме, че в това НС има хора, които са господари на себе си и ще имат смелостта да застанат ясно на страната на народа. Ако не се събере такова мнозинство, отиваме на избори, допълни Асен Василев.

Това правителство трябва да поведе битката срещу мафията и конституционно тази битка зависи от достатъчно подкрепа в парламента. Ако я няма тази подкрепа, трябва да отидем на избори, смята Асен Василев.

Оказа се, че мафията беше направила една огромна грешка. Те са вярвали, че държат едни свободни хора. Днес се разбра, че това е било грешна координация на мафията, каза още Кирил Петков. Явно има смели хора, които могат да отстояват собствените си позиции.

Мафията на българската граница изкарва между милиард и милиард и половина на година, заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов по повод скандала с лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево".

"Капитан Андреево" не е просто граница - тя стана символ на ограбването от мафията, обясни Христанов. Заплахите, опитите за корупцията, шантажите, всъщност ни насърчават. Ние увеличихме екипите не само за тази схема, но и за всички схеми на същото това задкулисие. Наистина се радвам, че през последните пет месеца нашите действия станаха видими не само за хората, които ни подкрепят, но и за хората в парламента, допълни той.

Потвърждавам, че и други депутати от ПП са заплашвани и на тези хора също ще им бъде дадена охрана. Вече има и заплахи към депутати от ИТН - и на тях ще им бъде дадена охрана. Мафията не може да тръгне срещу цялата държава. И да - промяната продължава. Ако бях на мястото на тези от задкулисието, вече щях да се страхувам страшно много, заяви премиерът Кирил Петков.

Разбира се, че ще говорим с депутатите от ИТН, заявиха и Петков, и Василев. Ще се търси тяхната подкрепа за приоритетите по актуализацията на бюджета.

Целия брифинг гледайте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хубчев: Ситуацията в Берое никога не е била по-тежка, но започваме с двойно по-голям хъс
Хубчев: Ситуацията в Берое никога не е била по-тежка, но започваме с двойно по-голям хъс
Разцепление в ИТН - депутати напускат партията на Слави Трифонов
Разцепление в ИТН - депутати напускат партията на Слави Трифонов