НОВИНИ

Проходът "Петрохан" ще бъде отворен най-рано утре

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 13.06.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Проходът "Петрохан" ще бъде отворен най-рано утре. Северозападът започва бавно да се възстановява след като в няколко общини се изля дъжд над 100 литра на квадратен метър в почивните дни. В три общини обявиха частично бедствено положение.

Усилени дейности текат по обезопасяване на увредения участък на прохода "Петрохан". Първата и най-важна стъпка е направена - водостокът е отпушен. Днес започна и уширяването на пътя, за да може да се пусне поне едната лента за движение.

"Следващата стъпка е обезопасяване на поне половината разрушено платно с настилка. Обезопасяването му ще бъде с инертен материал и поставяне на пътни знаци за предимство и ограничение на скоростта", заяви инж. Ивайло Спасов - директор на ОПУ-Монтана.

Тепърва ще се оценява размерът на щетите, нанесени от водното бедствие на прохода. След стихията Вършец, Враца и кривидолското село Ракево бавно се възстановяват. И днес хората изпомпваха водата от мазетата. Дафинка си спомня с ужас силният тътен от бушуващата река Ботуня.

"През нощта, стана към 4.00 часа, камъни големи влачеше ужас, страх, ужас, не може да се спи. Ние мислехме да бягаме нанякъде, да се евакуираме", споделя жената.

Буйната вода отнася три автомобила на Илия Борисов.

"Човешки грешки. Натрупани човешки грешки. Институциите никаква подкрепа. Виждате ме къде съм. Боря се сам. На никой не му пука ето дърветата зад вас. Снощи е даден дигнал дърветата са все още така. Ще трябва да се оправяме сами, както винаги", каза той.

"Смятам, че това бедствие и последствията от него, възстановяването ще бъде с години. Тепърва ще се установява истинската стойност на щетите, но за мен са милиони. Но без помощ от правителството е невъзможно да се справим, просто абсурд", коментира кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров.

Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов обеща вчера, че ще настоява пред МС за отпускане на средства заради нанесените щети.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разцепление в ИТН - депутати напускат партията на Слави Трифонов
Разцепление в ИТН - депутати напускат партията на Слави Трифонов
Стара Загора награди двама от медалистите на България от Европейското по щанги
Стара Загора награди двама от медалистите на България от Европейското по щанги