НОВИНИ

Радостин Василев свали доверието си от Слави Трифонов, напуска ИТН с други депутати

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:55, 13.06.2022 (обновена)
8906
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Слушай новината

Спортният министър в оставка Радостин Василев сваля доверието си от Слави Трифонов и заедно с още петима депутати напускат "Има такъв народ".

Това заяви самият той на пресконференция в зала "Родина" на Националния стадион "Васил Левски".

"Аз, в качеството си на министър на спорта, не мога повече да подкрепям действията на лидера на ИТН Слави Трифонов и свалям своето доверие от него. Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но ето, че България ми е по-важна от задкулисните интереси на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер", коментира той.

Василев, който е и съосновател на партията, я напуска "със съжаление", защото "мафията пробива в "Има такъв народ". Заедно с него напускат депутатите Иво Атанасов - председател на контролно-арбитражната комисия на ИТН; Николай Радулов - експерт в сферата на сигурността; Светлин Стоянов - бивш областен координатор на ИТН в Русе; инж. Георги Георгиев - експерт по регионално развитие и Деян Петков - общински координатор на ИТН в Плевен.

"Явно надеждите, които аз имах, и огромна част от българите, ще останат нереализирани. Заявявам го със съжаление, защото аз съм обикалял и съм убеждавал хиляди българи да подкрепят ИТН. За съжаление обаче поведението на г-н Трифонов като едноличен собственик на тази партия доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата", каза още Василев.

Радостин Василев разбрал, че ще бъде изтеглен от управлението половин час преди изявлението на Слави Трифонов миналата сряда. Заяви още, че не се е виждал с лидера откакто е министър, а други депутати не са виждали Трифонов повече от година. Коментира още, че политическите решения се спускали не от лидера, а от председателя на ПГ Тошко Йорданов.

"Открито направих кръстоносен поход срещу мафията в спорта и г-н Трифонов ме хвърли на мафията, без да му мигне окото. Само че той хвърли и всички хора, които аз съм ангажирал. Той не се среща с тях, а аз съм с тях всеки ден и нямам какво да им кажа. Не мога да оправдая неговото изтегляне от коалицията. Аз съм лоялен към тях, защото те са ме издигнали", обясни Радостин Василев.

"Сега вероятно ще ни изкарат предатели, че сме взимали пари, че сме купени. Понеже на г-н Трифонов и екипа му е любимо да се подлагат на полиграф, искам публично да се подложим на детектор на лъжата всички ние дали сме взели и една стотинка за това, което правим в момента"

Слави Трифонов: Депутатите, които ще напуснат групата на ИТН, вероятно са купени с пари и постове

Василев подкани Тошко Йорданов да се подложи на полиграф за това дали получава финансови облаги във връзка със структури, "обладали Министерството на регионалното развитие".

"Всъщност заради това министерство пада държавата. Имаше майтап сред нашите депутати, че правителство ще има, докато Гроздан Караджов е на власт", коментира Василев.

По думите му ПП "Има такъв народ" е била бизнес проект от самото начало. Несъгласието коалиционните партньори да предоставят пари на конкретни фирми (строителни, бел. ред) било същинската причина за изтеглянето ѝ от власт.

"Няма Македония, Македония е абсолютно измислена причина, повод. Има си решение - Македония няма да мръдне. Кирил Петков започна да говори така, че Македония да не е проблем, наистина, и в ИТН започна ожесточено търсене на повод", заяви Радостин Василев.

Слави Трифонов: Напускам правителството заради Македония!

Василев заяви, че преди около два месеца е получил предложение от "Продължаваме промяната" да стане министър от тяхната квота. Не уточни обаче дали смята да се задържи на поста.

"Знаейки колко труд и усилия хвърлих последните шест месеца, за да направя възможна всякаква модернизация, силно се надявам друг министър след мен да продължи този път към изчистване на спорта от задкулисието и поправяне на инфраструктурата, защото е наистина ужасяващо."

Премиерът Кирил Петков: Мафията току-що загуби коалиционния си партньор

Депутатът Иво Атанасов коментира, че в миналото никога не е бил политик и заради това днес е един от най-тежките му дни.

"Аз не съм членувал никога в никаква партия. Вярвах на каузата на партията ИТН. За мен това беше кауза на идеите на ИТН. Това, което ни събра всички, още преди учредителното събрание, беше смяна на порочния модел ГЕРБ", каза той.

По думите му "Има такъв народ" е функционирала изключително трудно.

"Това е лидерска партия, това е безспорно. Но ние сме приели при учредяването ѝ устав, който беше потъпкван от ръководството. На нас в 47-ия парламент не ни се казваше нищо. Съжалявам, че не свиках Арбитражната комисия на ИТН, за да изключим Тошко Йорданов от партията", коментира още Атанасов.

"Има такъв народ": Подложени сме на изключителен натиск от мутри

По време на пресконференцията им започна брифинг на ръководството на ИТН в пресцентъра на БТА. Тошко Йорданов пусна запис на разговор между Радостин Василев и депутата от ИТН Христинка Иванова, в който той се опитва да я убеди да напусне партията. Йорданов определи записа като "заплаха и натиск", а от своя страна Василев потвърди за провеждането на разговора.

Целия брифинг гледайте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се приготвя десертът "Варненско златно съкровище"
Как се приготвя десертът "Варненско златно съкровище"
Метеоролози: Внушителни са валежите от последните дни, на места стигнаха почти 200 л./кв.м
Метеоролози: Внушителни са валежите от последните дни, на места стигнаха почти 200 л./кв.м