Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

НСО охранява заместник-министъра на земеделието Иван Христанов

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:30, 08.06.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов вече има охрана заради отправени към него заплахи за живота му. За "По света и у нас" Христанов заяви, че е атакуван във връзка с казуса с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево".

От началото на юни държавата иззе контрола над проверките. Те се извършват вече от Българската агенция по безопасност на храните, а не от частна фирма, която доскоро беше монополист.

Христанов съобщи, че заплахите към него са били под формата на съобщение, като преди това му е бил предложен подкуп от 500 000 лева на месец, за да остави частната фирма да проверява на "Капитан Андреево".

По думите му на границата опашката от камиони е намаляла драстично. В резултат на промените всеки ден в хазната вече влизат 120 000 лева от събрани такси, а преди това сумата е била между 12 000 и 20 000 лева.

"Напълно осъзнаваме, че поемаме риска с работата си на границата. Така разбутваме интереси и този риск приехме, че е в интерес на българското общество да го поемем. Грубо става въпрос за между 50 и 60 милиона лева на година. Като се има предвид, че концесията е 10-годишна на фирмата, чиято дейност прекъснахме, става въпрос за 500 - 600 милиона лева, които в предходния период не са отишли в хазната, а при хора, които са били привилегировани. За тази и следващата година искаме да направим всичко възможно тези пари да отидат в хазната", заяви Иван Христанов, заместник-министър на земеделието.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна коалиционният съвет - първият без участието на "Има такъв народ"
Започна коалиционният съвет - първият без участието на "Има такъв народ"
Политическите реакции след като ИТН излезе от коалицията
Политическите реакции след като ИТН излезе от коалицията