НОВИНИ

След оттеглянето на ИТН: Как "Продължаваме промяната" виждат управлението занапред?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 08.06.2022
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Извиване на ръце за актуализацията на бюджета е причината за раздора в коалицията, според премиера Кирил Петков.

Регионалният министър Гроздан Караджов поискал още над 3 милиарда лева в бюджета на министерството му и "Има такъв народ" поставили това като условие за подкрепа. По думите на премиера парите щели да отидат във фирмите, които вече са получили авансови плащания за строежа на магистрала "Хемус". Освен това от партията на Трифонов отказали да подкрепят Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия.

"Днес е денят на водораздела. Може да сте на страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба. Или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които са ги дали, защото това не са парите на държавата, това са парите на всички нас. Затова искам да кажа, че правителството на малцинството в този случай е много по-добре, отколкото едно правителство, което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, се спират истинските реформи, се спират законодателните реформи и най-голямата и най-важна организация за борба срещу корупцията се спира, когато има такъв кандидат като министър Рашков", коментира Петков.

Премиерът е готов да продължи да управлява с правителство на малцинството. Няма да разчита на подкрепа от ГЕРБ и ДПС, но се надява, че депутати от "Има такъв народ" биха подкрепяли управляващите.

"Нямаме и не знаем дали ще има 12 депутата, но се надяваме, че има хора в ИТН, които тръгнаха да променят България със същите цели, с които и ние тръгнахме и се надяваме, че 12 поне от тях, надяваме се на 15, на 20, които могат да последват същия този принцип и не могат да се съгласят да се дадат 6 млрд. от нашите пари на същите строителни фирми без контрол и без реформа в КПКОНПИ", заяви Петков.

По повод обвиненията на Трифонов за изхарчени 9 милиарда лева за 9 дни през декември, вицепремиерът Асен Василев подробно изброи за какво са изразходвани тези пари и каза, че всичко това е видно както на правителствения сайт, така и на този на финансовото министерство. И отново повтори коя червена линия от "Продължаваме промяната" няма да прекрачат.

Финансовото министерство публикува разходите за декември 2021 г. след изявлението на Трифонов

"Нашата червена линия е да не допуснем кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия. Може да имаме различия какво е най-добре да се направи, може да имаме различия как е най-добре да се подпомогнат българските граждани и фирми, може да имаме различия за това как е най-целесъобразно да се разходва ресурсът, който държавата събира от гражданите, но не можем да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и по това че трябва да има ефективен контрол върху всеки лев държавна пара.

Асен Василев: Слави Трифонов е предубеден и с предубеждение не може да се спори

По думите на Кирил Петков именно антикорупционното законодателство е било стопирано от партията на Слави Трифонов. Те настоявали над КПКОНПИ да има борд с представител на всяка партия от коалицията и всеки несъгласен с решенията да има право на вето.

"Това за мен означава явно нежелание за справяне с корупцията и когато го съчетаете с 6 милиарда, които да се раздават на същите строителни фирми и не искате да има контролен орган. Това за мен е нищо повече освен ясна идея, че тези 6 млрд. трябва да бъдат изхарчени по непрозрачен начин. Червената линия е тук и никакви други компромиси не могат да ни накарат да изхарчим тези пари", каза Кирил Петков.

ПП искат Рашков за шеф на КПКОНПИ, той разкри крупни измами с пари за пътища

Вътрешният мистър Бойко Рашков обяви, че вече година в МВР разследват фирмите получили авансови плащания за строителството на пътища и магистрали и обясни защо все още няма обвинителни актове.

"Една от причините е мащабната престъпна дейност, която изисква огромни ресурси", коментира той.

Петков заяви още, че антикорупционният закон е готов, подкрепен е от другите партии в коалицията и още утре ще бъде внесен в парламента.

По темата работиха: Иво Никодимов, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво показва парламентарната аритметика?
Какво показва парламентарната аритметика?
Земеделският министър Иван Иванов: Това управление е нужно на държавата
Земеделският министър Иван Иванов: Това управление е нужно на държавата