НОВИНИ

Българската общност в Битоля се притеснява от нови нападения

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:21, 08.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

След ареста и самопризнанията на Ламбе Алабаковски за палежа на българския културен център в Битоля, обстановката в града остава напрегната. Българската общност се притеснява от нови нападения. Езикът на омразата се увеличава. На този фон се проведе протест в подкрепа на арестувания певец в центъра на Битоля.

Четири дни след палежа културният център "Иван Михайлов" остава заключен и под полицейска охрана, а българската общност в Битоля казва, че е изключително притеснена от непрекъснатите заплахи и език на омразата. Според българите той се е увеличил значително през последната една година, а заплахите са основно отправени в социалните мрежи, като не са насочени към българските институции, а към българите в Северна Македония.

24 часа след като Ламбе Алабаковски бе задържан и направи самопризнания, в социалните мрежи се надигна вълна от подкрепа за него.

"В последната година има такава омраза, че аз като човек от Македония се чудя как едни хора могат да имат толкова голяма омраза натрупана. Да си българин в Македония в момента е да си най-голям враг на Македония. Не знам това по каква причина е. Мисля, че тук в Македония, докато не се разбере, че формирането на съвременната македонска държава почива и върху български кости, значи няма никакъв напредък", коментира Добри Митрев председател на дружеството за македонско-българско приятелство.

Българската общност в Битоля се притеснява от нови нападения

Призовани от партия Левица, протестиращи се събраха в центъра на Битоля в подкрепа на Ламбе. Един от хората твърди, че не е доказано, че певецът е подпалвачът, както и че това не е културен дом, защото е против Македония.

Председателят на "Граждански демократичен съюз" Петър Колев не може да си обясни целта на палежа. Смята, че това не е самоинициатива на баща с две малки деца при положение, че Ламбе Алабаковски може да получи до 5 години затвор.

"Неговият брат и обкръжението му работят в специалните служби в МВР в РСМ. Той е доста популярен и одобряван. Ако беше някакъв криминално проявен тогава вероятно щеше да бъде осъдено от македонското общество. Някой е вложил друг замисъл с цел да се нагнети напрежение", каза Петър Колев- председател на "Граждански демократичен съюз".

Колев определя палежа като продължение на една лоша тенденция.

"Спомняте си по време на учредяването на първата българска организация в Македония. На нейното учредително събрание през 2000 г. бяха хвърляни димки. Очаквам този път институциите да си свършат работата, защото няма за 30 години нито един такъв акт няма, чийто извършител да е открит и наказан съгласно закона", заяви Петър Колев- председател на "Граждански демократичен съюз".

Остра политическа реакция след палежа в българския културния център в Битоля

А борбата на българските организации в Северна Македония за равни права продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Тошев: ЦСКА 1948 ще върви напред с Любослав Пенев (Видео)
Мартин Тошев: ЦСКА 1948 ще върви напред с Любослав Пенев (Видео)
Националите до 18 години подгряват за ЕвроВолей 2022 с лагер в Самоков
Националите до 18 години подгряват за ЕвроВолей 2022 с лагер в Самоков