НОВИНИ

Остра политическа реакция след палежа в българския културния център в Битоля (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:31, 04.06.2022 (обновена)
Чете се за: 05:42 мин.
По света
Слушай новината

Българският културен център "Иван Михайлов" в град Битоля, Северна Македония, осъмна опожарен. Нанесени са само материални щети, но българите в югозападната ни съседка са притеснени от нестихващите заплахи и антибългарска реторика. Реакциите у нас - политиците осъдиха остро акта на умишлен палеж. Във връзка с инцидента външният ни министър Теодора Генчовска посети Битоля. Премиерът и президентът на Северна Македония също осъдиха палежа и обещаха задълбочено разследване.

5.00 часа сутринта - полицията известява: възникнал е пожар в културния център "Иван Михайлов" в Битоля. Реакцията е бърза, пламъците потушени, щетите - само материални: изгоряла е вратата на центъра. Като по чудо няма пострадали. А в близост до сградата на центъра е католическата църква и жилищна сграда.

Във Фейсбук премиерът Кирил Петков осъди остро палежа и го определи като опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи.

"Българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността й. Благодаря на премиера Ковачевски за бързата реакция и очаквам от компетентните служби на Република Северна Македония да издирят и накажат извършителите на този вандалски акт. Бъдещето на региона не трябва да става заложник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи", коментира премиерът Петков.

Временно управляващият посолството на Република Северна Македония в София бе извикан на разговор във външното ни министерство и му беше връчена протестна нота. А външният министър Теодора Генчовска посети Битоля, за да се запознаване на място с обстоятелствата около инцидента.

В позиция президентът Румен Радев заявява, че институциите в Северна Македония трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство.

"Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Неслучайно България поставя като най-важни условия за съгласието ни СМ да започне преговори за членство в ЕС, вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавотворен народ", коментира държавният глава.

Според вицепрезидента Илияна Йотова само бързите действия на компетентните институции, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности.

От ВМРО настояват всякакви разговори с РСМ и нейните официални представители да бъдат прекратени дотогава докато извършителите, подбудителите и техните помагачи бъдат установени, съдени и осъдени. Евродепутатът Ангел Джамбазки е изпратил снимки на опожарения център на всички европейски представители.

"Изпратени са на ЕК, изпратени са и на президента Макрон с въпроса така ли си представя добросъседство и интеграция. Това е изключително вандалски варварски и враждебен акт, според нас. Не член на ЕС, член на каквато и да било международна организация не бива да бъде държава, която извършва държавен тероризъм срещу своя общност на своя територия", каза евродепутатът Ангел Джамбазки.

Реакции и от политиците в Северна Македония. Премиерът Димитър Ковачевски осъди остро подпалването на сградата на центъра.

"В 21 век нищо не се постига с палежи. Дал съм ясни насоки на съответните институции да разрешат случая веднага. Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички да запазим спокойствие и достойнство, а с извършителите ще се разправят институциите", посочва Ковачевски.

Президента на Северна Македония Стево Пендаровски призовава компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване, да вземат всички необходими мерки, да открият и санкционират извършителите.

"Категорично осъждам изгарянето на сградата на културния център на българската общност в Битоля. Подобни деяния са провокация и не вървят ръка за ръка с подобряване на отношенията с България", казва Пендаровски.

Фондация "Българска памет" и нейният основател д-р Милен Врабевски ще поемат разходите по възстановяването на центъра. А само преди месец и половина българските политици откриха центъра в Битоля с обещанието да работят за правата на Българите в Северна Македония. Днес след палежа българите се страхуват от огъня на омразата.

По темата работят: Милена Кирова, Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров: Oчаквам победа срещу Грузия, резулатите на отбора рано или късно ще дойдат
Ясен Петров: Oчаквам победа срещу Грузия, резулатите на отбора рано или късно ще дойдат
Бронзов медал за Стилияна Николова от Световната купа по художествена гимнастика в Пезаро
Бронзов медал за Стилияна Николова от Световната купа по художествена гимнастика в Пезаро