НОВИНИ

Има арестуван за палежа в Битоля, премиерът Петков приветства бързите действия (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:44, 07.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Развръзка по случая с палежа на българския културен център Битоля. Извършителят е установен и задържан.

Появи се информация, че задържаният е популярният македонски певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се е завърнал от САЩ в родината си.

На третия ден след палежа на българския културен център вече има арестуван и той е направил самопризнания. Това съобщи в профила си във Фейсбук министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски. Той изтъква, че няма опрощаване и няма защитени лица - всички са равни закона, а всеки, който е сгрешил, трябва да носи отговорност.

"Работеше се денонощно, за да бъде намерен извършителят, взеха се предвид всички доказателства, а след официални разговори през изминалите дни, вчера вечерта, със съдебна заповед, беше извършен обиск на две места, използвани от Л.А., на 34 години от Битоля, при който са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е задържано", написа Спасовски.

Българската реакция не закъсня. Премиерът Кирил Петков приветства разкриването на извършителя на палежа на културния център в Битоля.

"Аз получих лично обаждане на министър-председателя Димитър (Ковачевски - б.р.) и той ми каза: "да покажем, че наистина искаме да махнем всякакви такива отделни провокации и заставаме твърдо срещу езика на омразата. Аз му благодарих за бързите действия и му казах, че оттук нататък се надявам за всеки такъв инцидент да имаме също такава бърза реакция и да сме сигурни, че няма някакви малки групи хора да се опитват да развалят отношенията между нашите две държави", заяви Петков.

Културният център "Иван Михайлов" уведоми всички чужди посолства в РСМ за палежа и призовава да се защити българския народ в Северна Македония от омразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 32 години от емблематичния митинг на СДС
Навършват се 32 години от емблематичния митинг на СДС
Драган Михайлович се раздели с Левски
Драган Михайлович се раздели с Левски