НОВИНИ

За кои от социалните мерки в бюджета не успя да се разбере Тристранният съвет?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:22, 07.06.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството обсъди със социалните партньори промяната на държавния бюджет за тази година. Не всички промени срещнаха разбирането на работодатели и синдикати.

Повече от три часа социалните партньори не можаха да постигат съгласие по повечето точки , заложени в актуализацията на бюджета, бюджетите на ДОО и Здравната каса. Основните забележки на синдикатите бяха свързани с недостатъчното мерки за увеличение на доходите на хората след възникналата криза с високите цени на горивата и хранителните продукти.

Синдикатите настояват да бъдат увеличена минималната работна заплата. Остро срещу това се обявиха от бизнеса и правителството. Аргументът на вицепремиера Асен Василев е, че минималната работна заплата вече веднъж е увеличавана от 1 април. От бизнеса не са доволни от това, че липсват антиинфлационни мерки, заложени в бюджета. Разкритикуваха и начина, по който ще бъдат увеличени пенсиите тази година. Те са против въвеждането на 60 добавка, тъй като смятат, че това ще дебалансира системата.

Асен Василев определи срещата като ползотворна и заяви, че част от бележките ще бъдат разгледани.

Няма достатъчно подробен анализ за това доколко тези мерки ще повлияят всъщност върху темпа на инфлация, коментира Станислав Попдончев от Българската стопанска камара.

"Не подкрепихме предложението за изменение на закона за ДОО, тъй като смятаме, че предложеното увеличение на пенсиите дебалансира системата и отново нарушава връзката между осигурителния принос и размера на пенсията. Съзнаваме, че ситуацията е сложна. Не виждаме гаранция за осигуряване на финансиране за продължаване на компенсационните мерки за високата цена на електроенергията за бизнеса. Такива разговори предстоят с изменение на Закона за енергетиката. Ние смятаме, че увеличаването на размера на дълга е обосновано, отчитайки това, че предстоят падежи през следващата година и в момента дълговият пазар позволява набирането на тези средства на конкурентна цена", заяви Добрин Иванов - АИКБ.

От КНСБ не са подкрепили и трите бюджета, защото виждат политика по доходите и това е основното им притеснение, подчерта главният икономист на синдикатите.

"Като се отваря изходът на системата, тоест: правят се повече разходи и по никакъв начин не се гарантират повече приходи във фондовете на НОИ. Това означава всъщност, че всяка година този трансфер от държавния бюджет, за да може да си позволи НОИ да изплаща тези пенсии, ще трябва да продължава да се случва", обясни Ваня Григорова - КТ "Подкрепа".

Актуализацията включва основно антикризисните мерки, уточни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Има редица предложения от коалиционните партньори. те трябва да бъдат допълнително обсъдени, остойностени и да се намери финансиране за тях. Няма как да бъдат заложени за сметка увеличаване на дефицита", каза още той.

Основните параметри на промяна на бюджета предвижат инфлация от 11.9 средно за годината, като увеличението на хранителните стоки в края на годината ще бъде близо 24%, а на горивата - близо 14%. Освен това е предвидено увеличение на пенсиите от 1 юли - 10% на всички пенсии плюс 60 добавка. Така минималната пенсия става 467 лв., максималната - 2000. Въвежда се 0% ДДС за хляба и 9% за доставката на природен газ.

Въпреки че днес бюджетът не беше гласуван на Тристранния съвет, не пречи той да бъде гласуван в Министерския съвет, а после да бъде внесен в парламента. В четвъртък е предвидено първото му четене в комисията по бюджет и финанси

Вижте още в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драган Михайлович се раздели с Левски
Драган Михайлович се раздели с Левски
Енергетици от "Топлофикация София" на протест, настояват за увеличение на заплатите
Енергетици от "Топлофикация София" на протест, настояват за увеличение на заплатите