НОВИНИ

Задържаха над 4 тона кокаин в Италия: По каква схема е действал мащабният картел с българска следа?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:22, 07.06.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Мащабен удар срещу наркотрафика между Южна Америка и Европа. Италианската полиция залови над 4 тона кокаин на стойност 240 милиона евро. Сред задържаните при международната акция има и двама българи от Перник.

Полицията заяви, че това е една от най-големите по рода си пратки с наркотици, а акцията е тежък удар върху колумбийската групировка "Клан дел голфо".

В схемата за трафик на кокаин за милиони са замесени и двама българи. Единият на 54 години, а другият на 50, криминално проявени, от град Перник. Те са задържани вчера при акция на ГДБОП. Претърсени са три адреса в миньорския град и са иззети доказателства по случая.

Според източници, близки до разследването, единият от мъжете е задържан при опит да напусне страната през летище София. Все още не ясно каква е била ролята на двамата българи в международната схема за трафик на кокаин.

Случаят се разплита, след като разследващите влизат в следите на наркотрафикантите през май миналата година. Тогава италианските власти успяват да проследят 19 поредни доставки. Така стигат до "важен посредник" в глобалната мрежа за разпространение, както и до голям брой трафиканти. Доказателствата са събрани основно чрез използването на агенти под прикритие, които са проникнали в организацията, симулирайки, че управляват логистичната част на трафика."

Ключов момент за международното разследване се оказва арестът на лидера на колумбийската групировка "Клан дел голфо" Дарио Антонио Усуга през ноември миналата година. Усуга е сред най-издирваните босове в страната. Той е задържан в северния регион на джунглата Ураба.

Според колумбийската национална полиция групировката е в съюз с пет международни картела и е разпространявала по 20 тона кокаин месечно. Освен в САЩ и Европа, наркотрафикантите са имали пазар дори в Иран, Китай, Австралия и Обединените арабски емирства.

"Това е много важна операция, която ни отне една година. Тя е белязана не само от огромното количество, което заловихме, но и от различните методи на разследване. Използвахме агенти под прикритие, които проникнаха в организацията и по този начин събрахме доказателства, иначе е много трудно да се получат", казва Леонардо Ере.

От своя страна италианските разследващи от североизточния град Триест успяват да разкрият мрежата между производителите от Южна Америка и европейските купувачи, сред които са и мафиоти в Калабрия, район управляван от Ндрангета.

"Разследването продължава едновременно в Колумбия - мястото, откъдето идва наркотикът, както и в други европейски страни, където дрогата е трябвало да пристигне. Ние винаги сме в контакт с колеги от други страни, за да успеем да разкрием връзките между различните организации на купувачите", обясни Антонио Де Николо, главен прокурор на Триест.

Вижте още и във видеото

По темата работиха: Тихомир Игнатов, Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планиран ремонт: Спират топлата вода за повече от месец в част от столичния "Младост" 3
Планиран ремонт: Спират топлата вода за повече от месец в част от столичния "Младост" 3
Националното следствие поема разследването на катастрофата между влак и камион
Националното следствие поема разследването на катастрофата между влак и камион