НОВИНИ

Задържане под стража и домашен арест за братята, нападнали лекари в Самоков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:28, 07.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Задържане под стража и домашен арест за двамата братя, нападнали лекари в Спешния център в Самоков. В съдебната зала и двамата изразиха съжаление за постъпката си. И ще обжалват тежките си мерки за неотклонение.

"Съжалявам много за случката и се извинявам много. Не сме такива хора ние, но...", заяви Иво Петров, обвиняем за нападението над медици в Самоков.

С тези думи пред съда братята Иво и Янко Петрови изразиха разкаяние за нападението над лекари и медици в Спешния център в Самоков. Защита им обясни, че са действали в момент на шок от загубата на баща им. Признават вината си и са готови на споразумение за наказанието си.

"Законодателят предвижда такава възможност за изготвяне на споразумение и одобряването му от съда, но при положение, че са извършени всички действия по разследването. Дори да има изявление на обвиняемите, че се признават за виновни, те трябва да бъдат подкрепени от всички доказателства. Така че по делото трябва да се извърши обективно и всестранно разследване", заяви Ваня Панева, районен прокурор на Самоков.

И според съда признаването на вина на този етап не е достатъчно основание за определяне на по-лека мярка. Съдебният състав прие, че ако е на свобода Иво Петров може да се укрие или да извърши друго престъпление. Според доказателствата при задържането му той се е държал грубо дори с полицаите, скъсал е белезниците си и е избягал. Брат му Янко обаче не бил агресивен и съда прецени, че може да бъде под домашен арест.

"Не само на Иво и на Янко ще обжалвам, защото не са налице категоричните предпоставки визирани в Закона за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Дори на Янко Петров "домашният арест". Той е приравнен, според тълкувателното решение на Конституционния съд на "задържане под стража". Така че да се дава така фриволно и домашен арест, за мен това е в границите на абсурдното", заяви Аделина Натина, адвокат на братя Иво и Янко Петрови.

Съдебният състав прие, че с поведението си в събота привечер, когато двамата са разбили вратата на Спешния център и са нападнали медиците, Иво и Янко са попречили други хора да получат навреме медицинска помощ. Това, според съда, подкрепя тезата на обвинението, че двамата са обществено опасни.

"Чухме мотивите на съда, те ще бъдат анализирани съответно, ще се запозная подборно с тях. Вие сами чухте, че има срок за обжалване три дни, в който ще преценим дали ще бъде подаден протест спрямо домашния арест", заяви Ваня Панева, районен прокурор на Самоков.

Според съда на този етап разследващите са събрали достатъчно доказателства и по двете обвинения - за нанасяне на лека телесна повреда на лека по време на работа и за хулиганство с особена дързост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Възстановяваме и модернизираме индустриалната зона на Видин
Корнелия Нинова: Възстановяваме и модернизираме индустриалната зона на Видин
Турнир от националната верига по плажен волейбол ще носи точки за FIVB
Турнир от националната верига по плажен волейбол ще носи точки за FIVB