НОВИНИ

Постепенно се нормализира обстановката след опустошителната буря в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 07.06.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден институции и доброволци се борят с последиците от опустошителната буря, която връхлетя Русе в понеделник сутринта. Няма данни за пострадали хора, но материалните щети са сериозни.

Постепенно обстановката се нормализира. Към момента няма затворени улици и булеварди. Няма информация за населени места без ток и вода, вследствие на бурята. Продължават възстановителните дейности.

Багери, кранове и почистваща техника от ранни зори са по наводнените и кални улици в Русе. 360 общински работници са на терен. Премахват счупените клони по кея, възстановяват пътната маркировка и неработещите светофари.

Управителят на онкологията в Русе д-р Камен Кожухаров пресмята щетите, след като силната буря отнесе част от покрива на административната сграда, унищожена е и ценна документация.

"Конструкцията е нарушена. Самата сграда е опасна вече. Започваме мероприятия по изнасяне на персонала. Администрация и патоанатомична лаборатория. Ще се опитаме да я закрепим, но съм скептичен, защото тя е строена в средата на 70-те години", заяви д-р Камен Кожухаров.

В регионалната библиотека, къщата на Калиопа и Художествената галерия също има поражения. Цяло чудо е, че хранилището, в което се съхраняват над три хиляди платна на известни автори, е останало невредимо.

"То беше като водопад, който тече от покрива, минава през първия етаж, минава в сутерена и явно минава в основите на сградата. Ужасно нещо", допълни Елена Великова, директор на Русенската художествена галерия.

В много училищни дворове също има изкоренени дървета. Родители помагат при премахването им. На мястото на всяко едно унищожено дърво в града през есента ще бъде засадено ново. Русенци обаче се питат можеше ли щетите от природното бедствие да бъдат ограничени.

Оказва се, че два дни преди водната стихия шахтите в града са били почистени.

"Всеки месец се чистят. От вчера отново започна почистването на тези шахти, предвид това, че бяха запушени от много листа, от много клони и това ще продължи. Метеоролозите са замерили огромно количество дъжд, градушка, както и силен вятър, който е сменял своята посока от запад на изток и обратно, така нареченият шквал и това е довело до големите щети по инфраструктурата в града", каза още проф. Любомир Владимиров, директор на Дирекция "Екология и транспорт" в Община Русе.

Разчистването на града ще продължи поне още два дни. Предстои комисия да опише щетите.

От община Русе уточниха още, че потърпевшите от бурята, които ще кандидатстват за подпомагане, трябва първо да получат удостоверение от Националния институт по метеорология и хидрология в града.

Вижте още в прякото включване на Пламенка Тонева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществено обсъждане в КЕВР за цените на тока и парното
Обществено обсъждане в КЕВР за цените на тока и парното
Три тира с дарения от ученици тръгнаха за Украйна
Три тира с дарения от ученици тръгнаха за Украйна