НОВИНИ

Премиерът: Изплащаме до месец обезщетения за градушката в Садово

bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 07.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, чиято продукция беше или напълно, или частично унищожена от градушки. Това обяви в Садово министър-председателят Кирил Петков.

Той обеща, че държавата ще се опита да възстанови сумите максимално бързо, така че производителите да имат време отново да засадят нивите си и да изкарат реколта още тази година.

Визитата в Садово на премиера и земеделския министър беше породена от недоволството на хората, че за пореден път търпят щети заради неефективна противоградова защита.

Премиерът уточни, че до момента са подадени 39 заявления от земеделци, а срокът изтича днес.

Поисканата помощ е за унищожена реколта от 2 400 декара.

"Средствата, които ще изплатим за пръв път, ще бъдат не само на тези унищожени на 100 процента, но и на тези частично унищожени, което е една допълнителна помощ от държавата и другото, което сме направили е, че ще бъдат изплатени много бързо, защото идеята е тези хора да могат да вкарат тези пари отново, да засадят, а не просто да чакат след време някакви компенсации", каза Петков.

Допълни още, че се вкарва безпрецедентен допълнителен бюджет с две нови мерки - близо 300 млн. допълнителни средства, включващи средствата, дадени до момента и ковид мярката.

Земеделският министър: Не е изстреляна противоградова ракета над Садово, ще има обезщетения

В новата програма ще има големи оптимизации, за да се чувстват земеделските стопани, че държавата се грижи за тях, каза той.

"Най-важното, което обещаваме, е абсолютна прозрачност при изплащането на средства. Държавата ще работи с един аршин към всички и ангажираността на министъра ще гарантира, че всички земеделски стопани са равни пред държавата и няма да е нужно те да познават някого, за да получат средствата", каза премиерът.

Земеделският министър допълни, че днес има заседание на междуведомствената група между Министерство на транспорта и Министерство на земеделието, за да се изчистят неяснотите, довели до този инцидент, за да не се допуска подобен в бъдеще. Тъй като управлението на полетите идва от друга институция. До края на деня трябва да са изчистени всички тези детайли, каза Иванов.

В последния ден на месец май градушка унищожи реколтата в Садово

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ема Радукану се надява да играе на двойки с Анди Мъри
Ема Радукану се надява да играе на двойки с Анди Мъри
Петков за РСМ: Нищо няма да направим под натиск
Петков за РСМ: Нищо няма да направим под натиск