НОВИНИ

Петков за исканата военна помощ за Украйна: Има решение на НС, не смятам, че тази тема трябва да се отваря отново

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 07.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Политика
Слушай новината

За военнотехническата помощ за Украйна има решение на НС, ще се придържаме към това решение. Това, което сме обещали, ще го направим. Не смятам, че тази тема трябва на всеки две седмици да я отваряме наново. Така премиерът Кирил Петков коментира информацията от вчера, че украинският посланик е поискал с нота България да предостави оръжия на Украйна.

Украйна поиска с нота оръжие от България

"Мисля, че това, което направихме до този момента за Украйна, на ниво подкрепа към бежанците, на ниво средствата, които до момента сме вкарали за хуманитарна помощ, за това, че ще ремонтираме техни техники, които на друго място не могат да се ремонтират - ще го направим в България. Говорим за бойни машини от сериозен калибър. Всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите срещу Русия. Мисля, че българската държава е направила достатъчно в тази посока и ще продължим да ги подкрепяме", каза Петков. Допълни, че първите техники идват за ремонт.

По темата дали има дипломатически натиск за евроинтеграцията на Република Северна Македония премиерът заяви:

"Не става дума за политически натиск. Цялата рамка, че някой ни натиска, пък ние под натиск ще направим нещо - нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е абсолютно ясно на целия български народ. Това, което се опитваме да направим, е да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят, но това ще го оставя и на Външно министерство, защото те в момента правят тези преговори. Въпросът е друг - дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било".

Премиерът допълни още, че вторият танкер с втечнен газ от САЩ ще пристигне на 23 юни.

Пристигна първият танкер втечнен газ от САЩ за България

Петков за РСМ: Нищо няма да направим под натиск

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да разпознаем фалшивите новини?
Как да разпознаем фалшивите новини?
Александър Зверев ще пропусне Уимбълдън
Александър Зверев ще пропусне Уимбълдън