НОВИНИ

Ирена Анастасова: Продължителното време пред дигитални устройства водят до психически и личностни изкривявания при децата

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 07.06.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Когато едно дете прекарва продължително време пред смарт телефона, таблета или друго устройство, се наблюдават сериозни проблеми от физиологично, психическо и физическо естество - това води до сериозни психически и личностни изкривявания. Това каза в студиото на “Денят започват” Ирена Анастасова - депутат от ПГ на “БСП за България”, председател на Комисията по образование в парламента.

Тя е патрон на кампанията “Внимание, дете пред екрана!” - инициатива на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в Пловдив.

“Децата страдат от невъзможност за концентрация на вниманието. Потопени са в тази дигитална реалност, в която всичко се случва сега, в момента, на минутата, на секундата - в реалния живот не се случва така. Децата израстват с това усещане и затова в тях се трупа тревожност, агресия, имат ценностни проблеми - изграждат култ към материалното, имат превратни представи за смъртта, за живота, за победата, за загубата. Искайки всичко да се случи сега, тези деца проявяват агресия”, обясни Анастасова.

Децата да не прекаляват с компютрите, защото губят представа за реалния свят

Целта на кампанията е да алармираме обществото, да накараме младите родители да мислят по тези проблеми и да предприемат действия, да предизвикаме дискусия в системата на образованието, продължи тя.

“Нуждаем се от информационни кампании за родителите, а и за цялото семейство, защото в нашите традиции за отглеждането на децата помагат и бабите, и дядовците - тоест всички трябва да са наясно какво се случва”, допълни Анастасова.

Тя отбеляза още, че в момента се прави преглед на учебното съдържание и точно сега е времето да се говори за ново учебно съдържание, което да е съобразено с реалностите - с начина, по който децата усвояват учебния материал, съобразено с дигитализацията.

Какво още каза Ирена Анастасова вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти съветват: Децата да не прекаляват с времето пред екрана, защото губят представа за реалния свят
Експерти съветват: Децата да не прекаляват с времето пред екрана, защото губят представа за реалния свят
Промяна при индивидуалистките за Европейското по художествена гимнастика
Промяна при индивидуалистките за Европейското по художествена гимнастика