НОВИНИ

Пламен Абровски, ИТН: Съмнявам се, че правилно извършваме здравния контрол на "Капитан Андреево"

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:50, 07.06.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Държавата никога не е губила контролната си функция на "Капитан Андреево", най-вероятно е губила много пари. От това, което се случва на границата, зависи дали и кога ще влезем в Шенген. В мен има голямо съмнение, че правилно извършваме здравния контрол", заяви в "Денят започва" Пламен Абровски, депутат от "Има такъв народ" и председател на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

По думите му директорът на Българската агенция по безопасност на храните трябва да въведе нормален контрол.

"Човекът, който бие печата, не вижда стоката. Аз бях шокиран - това е времевият график, по който се взимат проби. Как тук ние спазваме изискването на случаен принцип да се взимат 20% от всичко, което влиза. Аз попитах - как постигате тези 20 процента, отговорът беше "Ами, по регламент не е ясно казано, следователно трябва на годишна база да бъдат тези 20%". Защото, ако ти взимаш проби само в определени часове, така излиза, че от 14.00 до 22.00 часа не се взимат проби. Тогава е нормално турската страна да ти организира влизането на камионите, защото при това положение аз не съм сигурен, че спазваме изискването на регламента за официалния контрол", подчерта Пламен Абровски.

Той поясни, че Агенцията по безопасност на храните трябва да промени това и уточни, че пробите се изследват в София.

"Предполагам, че са го направили, защото няма как всяка една проба да пътува до столицата. Няма в момента човек, който да ми гарантира, че когато един ТИР е влязъл в 16.00 часа при положение, че не се взимат проби, ние знаем какво има вътре. Моето притеснение е в това, че държавата не извършва по правилния начин официалния контрол, който трябва да извършва държава членка на Европейския съюз, гранична на трети страни", добави Пламен Абровски.

Той коментира, че сегашната лаборатория трябва да престане да съществува.

Изслушаха страните по казуса с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево"

"В момента контролът се крепи единствено на централната лаборатория в София, ако там се счупи някой уред - край. От това кой и как ще си свърши работата на "Капитан Андреево" зависи здравето на нас и не само на нашите деца, а на цяла Европа", заяви Пламен Абровски.

По думите му фитосанитарите са с индивидуални печати, както митничарите. Според него контролът не носи печалба, а хамалите, годишните приходи са от тях. Пламен Абровски отбеляза, че има абсолютна проследяемост на храните в Европейския съюз. Той каза още, че стратегическият план за земеделието трябва да се случи до края на тази година.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изхвърлиха бивш национал на България от футбола за една година
Изхвърлиха бивш национал на България от футбола за една година
Експерти съветват: Децата да не прекаляват с времето пред екрана, защото губят представа за реалния свят
Експерти съветват: Децата да не прекаляват с времето пред екрана, защото губят представа за реалния свят