НОВИНИ

Изслушаха страните по казуса с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:34, 26.05.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Комисията за превенция и противодействие на корупцията изслуша страните по казуса с фитосанитарния контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Там в последните дни се образуваха дълги опашки от тирове, чакащи резултати от проверка на товарите.

Преди дни държавата прекрати договора с частната фирма, която извършваше лабораторни изследвания на храните, идващи от Турция през "Капитан Андреево". Той вече се извършва от Националната референтна лаборатория към агенцията по храните.

Според управителя на частната фирма от 1 април има кампания срещу него, за да му бъде отнет бизнеса. Изпълнителният директор на Агенцията по храните Христо Даскалов заяви, че няма никаква целенасочена кампания срещу частната фирма.

Кое налага моята лаборатория да не работи? Нека хората сами да преценят къде да отидат - за проверка в софийската лаборатория, която е на 300 километра и да чакат 15 часа без условия и тоалетни или ще отидат в моята лаборатория, където всичко се случва за час и половина. Предполагам, че ще има доста развалена стока и доста нанесени щети, защото в момента има около 1000 камиона, които чакат за преминаване на границата при този създаден хаос, каза Васил Димитров, управител на "Евролаб".

Граничният контрол на всяка една държава и задължение на компетентните органи. В случая Това е Агенцията по храните .Акредитация на една лаборатория не значи, че си определен за официален контрол. В България има 120 лаборатории, от които 20 са за официален контрол. Така че, компетентният орган, който решава на кого да възложи фитосанитарния контрол, това е Агенцията по храните, каза проф. Христо Даскалов, изп. директор на БАБХ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инфлацията погубва традиционното британско ястие риба с картофки
Инфлацията погубва традиционното британско ястие риба с картофки
По каква схема са работили задържаните телефонни измамници?
По каква схема са работили задържаните телефонни измамници?