НОВИНИ

Има ли контрол на бизнеса с траурни услуги у нас

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:18, 26.05.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Кой контролира работата на погребалните агенции? Това е задължение на общините. Има ли обаче реален контрол върху тази дейност и къде са пропуските в закона?

Скандалните разкрития за нелегални погребения за пореден път доказваха нуждата от единно законодателство и строг контрол от страна на държавата над траурните услуги. На фона на това, общинарите в София днес не приеха сформирането на специална комисия. Предложението беше на ръба да мине с 27 гласа "против" и 26 "за". Вносител на доклада е председателят на "Патриоти за София" от управляващата коалиция в общината, с подписа на председателя на БСП - София Калоян Паргов, която е от опозицията. Има и няколко проектозакона, които отлежават и не се гласуват в Народното събрание, те имат за цел да сложат национална рамка, а местните съвети със своите наредби да я дорегулират. Именно липсата на адекватни закони и наредби, и занижен контрол води до скандални случаи като този от вчера.

Липсата на закон за погребално-обредната дейност у нас е основният проблем. Сега контролът е на общините,като всяка има своя различна наредба.

Това е сектор, който е частично контролиран, има една огромна сива зона, където не е ясно какви са отговорностите и задълженията на погребалните агенти, друг е въпросът как общините стопанисват гробищните паркове, каза Карлос Контрера, общински съветник и председател на ПГ "Патриоти за София".

В София общинското предприятие "Гробищни паркове" стопанисва само големи гробища, а малките, като това в Клисура, са отговорност на районните кметове. Според Контрера, тези територии са изоставени, не се поддържат, не се води регистър на погребенията.

За съжаление, парламентът до този момент не стигнал до приемане на този закон, който да регулира и да покрие дупките в наредбите на общинските съвети, каза Калоян Паргов, общински съветник и председател на ПГ БСП-София.

При нужда от погребални услуги, повечето хора се обръщат към частни фирми. Общинските са по-скоро със социална насоченост и с доста по-ниски цени. Конкуренцията при частните пък е огромна.

В София оперират около 200 погребални агенции, може и да са повече, ако има орган, който да наложи един контрол с определени условия, начин на работа, агенциите ще се сведат до минимум и тогава няма да има такива злоупотреби, меко казано, каза Михаил Кръстев, директор на „София крематориум”. Не се контролира, спусната е една общинска наредба от 2011 г. и по нея се работи по документация основно, къде да бъдат погребани хората, къде да бъдат полагани урни и това е всичко, допълва той.

Ние искаме точно това, този закон да се разгледа, да се обсъди и да се приложи за цялата страна, а не всяка община да си мисли правила, те си имат техни ОП-та и така смачкват частния бизнес и да създават предпоставки за корупция, каза Кристиян Киров, собственик на погребална агенция.

Хората, които работят в бранша смятат, че бизнесът им работи на самотек и това предизвиква хаос и неравнопоственост. Затова от Съюза на погребалните фирми в България ще продължават да настояват за приемането на закона за тях. Изтъкват, че именно техни представители са спомогнали за разкриване на престъплението в гробището в Клисура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По каква схема са работили задържаните телефонни измамници?
По каква схема са работили задържаните телефонни измамници?
Прокурори искат по-дълъг срок за закриване на спецправосъдието, Гешев прогнозира юридическа катастрофа (обзор)
Прокурори искат по-дълъг срок за закриване на спецправосъдието, Гешев прогнозира юридическа катастрофа (обзор)