НОВИНИ

Прокурори искат по-дълъг срок за закриване на спецправосъдието, Гешев прогнозира юридическа катастрофа (обзор)

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
20:12, 26.05.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Седем ръководители на прокуратурите в София настояват за по-дълъг срок за закриване на специализираното правосъдие. Според правосъдния министър Надежда Йорданова няма нужда от удължаване на срока. А главният прокурор Иван Гешев предупреди, че промените ще доведат до юридическа катастрофа. Официално промените в закона за съдебната власт трябва да влязат в сила в края на месец юли.

Със закриването на спецправосъдието ще се унищожат важни дела срещу организираната престъпност, предупреди Иван Гешев. И сравни задаващата се според него криза в съдебната власт с наближаващо "цунами": "Отговорността е на законодателя и съответните политически партии, които предизвикаха тази предстояща юридическа катастрофа".

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

От хаос в системата се опасяват и ръководителите на прокуратурите, които са пряко засегнати от промените в закона за съдебната власт. Затова предлагат вместо тримесечен срок, буферният срок за приключване на дела от спецправосъдието да се увеличи на 6 месеца.

"От 26 април до 26 май специализирана прокуратура има образувани над 121 нови номера. Това са нови казуси. Логично е да предположа, че до 26 юни до 26 юли най-малко поне още толкова. Нямам законово основание, законова делегация да спра да ги администрирам и да ги насочвам някъде. Необходимо е да се направи поправка на поправката колкото и да е неприятно", каза Валентина Маджарова - административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Ръководителите на софийските прокуратури настояват да се удължи срокът за закриване на спецправосъдието

"След 6 месеца, ако не сме се справили с всички дела, то ще сме се справили с огромната част от тях. Технологично времето отнема няколко месеца, докато продължи разследването. Докато делото върви между инстанциите. В специализираната в момента има над 800 такива дела", каза Ивайло Ангелов - административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Правосъдният министър обаче не даде категоричен отговор ще бъдат ли уважени исканията на административните ръководители.

Надежда Йорданова: Закриването на спецправосъдието няма да е лесно, но трябва да бъде свършено

"В нито един от аргументите, които чух, аз не виждам необходимост от законодателно изменение", каза Надежда Йорданова.

Обеща обаче, че екипът й ще обсъди поставените проблеми от магистратите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли контрол на бизнеса с траурни услуги у нас
Има ли контрол на бизнеса с траурни услуги у нас
Радев и Дуда обсъдиха войната в Украйна и разширяването на НАТО
Радев и Дуда обсъдиха войната в Украйна и разширяването на НАТО