НОВИНИ

Русия обмисля да конфискува активите на компаниите, напуснали страната

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:14, 26.05.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия обмисля конфискация на активите на чуждите компании, напуснали страната. Решени са основните задачи по заместване на санкционирания внос в ключови отрасли, които осигуряват суверенитета на държавата, обяви днес президентът Владимир Путин.

Той призна, че западните санкции са нарушили снабдителните вериги на страната му, но няма да спрат достъпа ѝ до най-съвременните технологии. Напускането на чуждестранни компании на руския пазар може да е за добро, отбеляза Путин.

Във видео-изказване пред Евразийския икономически форум в Киргизстан, руският лидер припомни списъците КОКОМ за многостранен контрол на износа за бившия Съветски съюз и социалистическите страни и отбеляза, че нищо не се е променило. Владимир Путин увери, че руският бизнес ще запълни опразнените ниши.

"Заместването на вноса не е панацея и не смятаме да се справим само така. Просто ще се развиваме. Където сме принудени да заместваме вноса, ще го правим, вероятно с различен успех. Но със сигурност ще станем по-силни, особено във високите технологии", каза Путин.

Владимир Путин не уточни как Русия ще запази достъпа си до западни компоненти и софтуер, отбелязва Ройтерс.

Руският президент припомни, че доскоро страната му е купувала пшеница, а сега е износител номер едно в света. Владимир Путин посочи необходимостта от ускорен диалог за отказ от системата СУИФТ и преминаване към преки контакти между банки на приятелски държави, включително чрез системата за предаване на финансови съобщения на Централната банка на Русия.

"Нарушението на правилата и регулациите в областта на международните финанси и търговия не води до нищо добро. Просто казано, създава проблеми за самите нарушители", каза Путин.

Владимир Путин заяви, че нито един световен жандарм няма да успее да отслаби чрез санкции страни като Русия, Китай и много други, които водят независима политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се промени ли политиката за продажба на оръжие в САЩ?
Ще се промени ли политиката за продажба на оръжие в САЩ?
Радослав Рибарски: Цената на електроенергията ще стане ясна, когато КЕВР се произнесе
Радослав Рибарски: Цената на електроенергията ще стане ясна, когато КЕВР се произнесе