Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Свещеник от Банкя открил костите на част от незаконно погребаните хора

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 26.05.2022 (обновена)
7681
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Задържаният за аферата с мнимите кремации и незаконни погребения Георги Енев остава в ареста, реши Софийският районен съд. Съдебният състав прие, че на този етап има достатъчно доказателства за седем незаконни загробвания и за една измама с мнима кремация.

На този етап данни за друго престъпление няма. Разпитани са много свидетели, част от тях са хора, които Енев е наемал срещу 100 лева, за да копаят дупките. Единият от тези свидетели е дал показания, че Георги го наемал редовно, не помни обаче колко точно дупки е изкопал и твърди, че не знае за какво са били тези изкопи. Според наши източници предстои в условията на следствен експеримент този свидетел да покаже точно къде е извършвал тази дейност.

Самият Енев е издирвал самотни хора, чийто наследници са в провинцията или чужбина и предлагал услугите си да организира кремацията и изпрати урната с праха. Според наши източници от разследването най-често казвал на опечалените, че трябва да му преведат около 850 лева за административни такси, част от които били нереални и 1000 лева за кремация. За да рекламира дейността си твърдял, че е организирал траурните церемонии на видни личности от недалечното минало като ген. Добри Джуров и Огнян Дойнов. В средите на траурните агенции обаче, не се ползвал с добро име.

Разплитането на аферата с измамните кремации започва от едно погребение. Отец Петър от църквата в Банкя отслужвал опело в гробищния парк на Клисура. При него дошли притеснени гробари и го помолили за разговор встрани от опечалените.

- Отче, тук е трагедия.
- Защо?
- Ами, не виждаш ли, около теб има останки от трупове.
- И аз вече с отиването по-навътре гледката е - нямам думи да опиша, разказва отец Петър, свещеник в храм "Св. Св. Кирик и Юлита" - Банкя.

Веднага след погребението отецът казал на местния кмет за находката в гробищния парк и повикали полиция. Когато се върнали заварили на мястото и Георги Енев, който бил известен като погребалния агент в Банкя.

Беше много притеснен. Непрекъснато все искаше да ходи до тоалетна. Те му казваха: "недей да мърдаш натам". Той казваше, че е от хапчетата. Трепереше. Може и да е от заболяване, не знам, казва Камелия Димитрова, кметски наместник на с. Клисура, район Банкя.

На място, пред разследващите, Енев разказал, че вместо да ги кремира, е погребвал по този начин няколко десетки починали, на които близките им били далече. Като обвиняем обаче, не се признава за виновен и днес пред съда защитата му настояваше, че няма доказателства той да е извършил незаконните погребения, вместо кремации, за които е взимал от опечалените по 1000 лева.

Съдът, обаче прие, че доказателства има.

Разследването е в начален етап и към момента се извършват действия. Има постъпили множество сигнали от граждани, които се явяват наследници на починали лица. И тази фирма, в която уж е работил обвиняемият Енев, е извършвала погребенията или те са били оставяни за кремация, каза Мима Куцкова, прокурор в СРП.

Първо пред БНТ: Зам.-шефът на Съюза на погребалните фирми за ужасяваща схема с кремации

Самоличността на един от погребаните от Енев е установена, а наследникът на починалия е дал показания. Мъжът разказал, че платил на обвиняемия 1000 лева за кремацията на баща си през януари тази година и месец по-късно е получил урната с праха.

От услугите на Енев се оплаквали и на свещеника в Банкя.

От хората чувам, че в някои неща е бил некоректен. Вече след организацията от негова страна на погребенията са идвали с някои, за мен бяха странни въпроси, защото в крайна сметка не отговарям за такива неща, от типа: "Отче, той не ми постави паметника", каза отец Петър, свещеник в храм "Св. Св. Кирик и Юлита" - Банкя.

Бивш съдружник на Енев също е разпитан, тъй като обвиняемият е ползвал траурен автомобил с чужд фирмен надпис.

И каза: Това е възможно най-безскрупулния човек, с който съм имал контакти. Аз го напуснах преди 10 години ли каза, 15 години ли. Не знам, аз съм от 4 години кметски наместник, нямам представа, каза Камелия Димитрова, кметски наместник на с. Клисура, район Банкя.

Разследващите работят по версията, че Енев е започнал да прилага измамната схема с мнимите кремации от пролетта на 2020 година.

Много хора вече са се обърнали към разследващите. Как обаче може да се разбере дали близките им наистина са кремирани, е задача на разследването. В крематориумите се води регистър на кремираните.

Според наши източници до момента е установено, че имената на девет от клиентите на погребалния агент липсват в тези регистри, въпреки че Енев е предал или изпратил на опечалените урни, за които твърди, че са с праха на починалите им близки.

По темата работиха: И. Никодимов, Г. Гайдарова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
7,2 по Рихтер разтърси Перу
7,2 по Рихтер разтърси Перу
Арестуваха бивш шеф на Формула 1 в Бразилия
Арестуваха бивш шеф на Формула 1 в Бразилия