НОВИНИ

Антикризисни мерки в Германия: 9 евро на месец за пътуване в обществения транспорт

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:53, 26.05.2022
Чете се за: 01:52 мин.
Европа
Слушай новината

През лятото пътуването с обществен транспорт в Германия ще е срещу скромната цена от 9 евро на месец. Предварителната продажба на билетите започна на 23 май и още в първите часове са били резервирани 50 000. Целта на правителството е едновременно да насърчи използването на обществения транспорт, но също и да подпомогне гражданите, които се сблъскват с висока инфлация и повишение на цените.

В продължение на три месеца - през юни, юли и август, в Германия ще се пътува само за 9 евро на месец. С такъв билет пътниците ще могат да използват автобус, градска железница, метро, трамвай, както и регионални влакове.

За сравнение, месечната карта за градския транспорт в Берлин е средно около 83 евро. Целта на германското правителство е да насърчи използването на обществения транспорт, вместо кола, с надеждата, че това ще се превърне в навик.

"С радост приемаме това предизвикателство и искаме да убедим хората да използват обществения транспорт и след тези три месеца", каза Янес Швенту, говорител на компанията за обществен транспорт в Берлин.

Мярката идва на фона на високата инфлация през последната година и скока на цените на енергията, свързан с войната в Украйна.

Друга антикризисна мярка на управляващата коалиция в Германия е намаляването на данъка върху горивата за три месеца с 30 евроцента на литър за бензина и 14 евроцента на литър за дизела.

Данъкоплатците ще получат еднократно плащане от 300 евро, както и еднократно увеличение от 100 евро на издръжката за всяко дете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сашо Везенков: Балкан ще доиграе серията срещу Левски
Сашо Везенков: Балкан ще доиграе серията срещу Левски
Проучване: Близо 80% от младите българи смятат, че е необходимо актуализиране на гражданските права
Проучване: Близо 80% от младите българи смятат, че е необходимо актуализиране на гражданските права